Å begynne som en tyrker...

Tyrkia rasende for EU-lederes uttalelser


Tyrkia har innkalt EUs utsending på grunn av kritiske uttalelser han kom med siste uken vedrørende migrant-avtalen mellom Brussel og Ankara, skriver Reuters og siterer kilder i det tyrkiske utenriksdepartementet.


En av disse anonyme kildene sier ifølge Reuters: «Vi har formidlet til han det sinne vi føler overfor ambassadørens uttalelser, og vi fordømmer de formuleringene han brukte.»


371ffdf5-5ec4-4893-be85-5bde5f19efcc_cx0_cy15_cw0_mw1024_s_n_r1.jpg

Hansjörg Haber


Lederen for EUs delegasjon til Tyrkia, Hansjørg Haber, ble innkalt til Tyrkias utenriksdepartement for å avgi forklaring for de kritiske kommentarene han kom med under en pressekonferanse den 13. mai, rapporterte Tyrkiske medier.


Tyrkias EU-minister og sjefsforhandler Volkan Bozkir har allerede fordømt Haber for hans uttalelser. Bozkir har allerede angrepet Haber  på hans offisielle Twitter-konto med en rekke kritiske meldinger hvor han forlanger at EUs utsending forklarer hva han mener med uttalelser som 

«begynner som tyrker og ender opp som tysker», som viser til visa-liberaliseringsavtalen mellom EU og Tyrkia.


«Den tyske EU-ambassadøren må forklare til den tyrkiske nasjonen hva han mente da ha sa «som en tysker og som en tyrker». Ingen diplomat, og i særdeleshet ikke en ambassadør kan henvende seg til presidenten i et land han er postert på denne måten,» sa Bozkir i twittermeldingen den 14. mai.


567132c018c7736b285bf30c.jpg

Tyrkias EU-minister og sjefsforhandler Volkan Bozkir


«En ambassadør har ikke retten til å ydmyke landet og folket hvor han er representert og snakke mot presidenten. Detter er det første budet innen diplomati,» la han til.


Ifølge Hurriyet Daily  hadde haber sagt under en pressekonferanse at et gammelt tysk uttrykk var: Å begynne som en tyrker og slutte som en tysker, var blitt reversert når det dreier seg om Tyrkias oppfyllelse av de 72 kriteriene eller kravene som har vært forutsetninger for at visa- liberaliserings-avtalen med EU skal kunne settes i verk.


Ifølge The Daily Sabah betyr uttrykket «å begynne som en tyrker og slutte som en tysker» å begynne med stor entusiasme og avslutte veldisiplinert. i dette tilfellet skulle Haber angivelig antyde at de tyrkiske myndighetene mangler den disiplinen og viljen som må til for å gjennomføre deres del av avtalen. Han understreket også at kravene fra EU overfor Tyrkia for visa-frihet egentlig har vært klare allerede siden 2013.


Den 11. mai satt EU-parlamentet visa-liberaliserings-prosessen på vent ved å vise til at Tyrkias mangel på effektuering av deres del av avtalen.


Kommentar: Spørmålet er om det blir noen avtale. Å gi visumfrihet til innbyggerne i en stat i borgerkrig er å be om bråk. Og hvordan kan syrere returneres til en stat som innbyggerne flykter fra, på grunn av krigshandlinger? Den tyrkiske reaksjonen forteller at de ikke har til hensikt å innfri kravene og at avtalen kommer til å havarere.

Bloggkommentarer levert av Disqus