Årets løgner 2015

Hvem topper listen?


Undersøkelsen over årets løgner i 2015 er utført av tysk web-plattform: Alles Schall und Rauch.

De spurte 3000 av sine lesere i 40 forskjellige land om å kåre årets løgner for 2015. Spørsmålstillingen dreide seg om statsledere, altså ikke hvem som helst.


Mer enn 39% av de som svarte holdt Angela Merkel på topp som årets løgner i 2015. Hun var skyhøyt over nr. to å denne listen som var USAs president Barak Obama med mer enn 21%. På bronseplass fulgte den tyrkiske presidenten Erdogan med 18%.


Høyt opp på listen lå også den israelske statsministeren Netanyahu og den ukrainske presidenten Poroshenko med henholdsvis 8 og 7,8 prosent.


Blant de politikere som ble oppfattet som ærlige, dvs. de har lav skåre, finner vi folk som den franske presidenten Hollande, den russisk presidenten Putin og den greske statsministeren Tsipras.


De som oppnådde høyest skåre på ærlighet var Irans president Hassan Rouhani og Syrias president Bashar al-Assad med henholdsvis 0,03% og 0,1%.


Disse funnene kom mindre enn en uke etter at New York magasinetTime kåret Angela Merkel til «Person of the Year» (Årets person).


Kommentar: Slike kåringer sier ingenting om løgn eller noe annet. De er ingen objektive mål på noe som helst. Men de sier noe om at en kan få til det meste bare en spør de riktige folkene og stiller de riktige spørsmålene. At Merkel topper listen har sikkert med det faktum at det er et tysk medium som stiller spørsmålet.


Og den minner oss i Norge om at verden ikke nødvendigvis ser likedan for alle og slik våre medier fremstiller den. Den minner oss på å ikke tro at alt som fortelles nødvendigvis er sant.

Bloggkommentarer levert av Disqus