Økende antall hopper av IS

Men det er vanskelig for dem å snakke om sine erfaringer i organisasjonen. De risikerer represalier og fengsling. F.eks. anser IS slike folk som frafalne - slik at de fleste av de anslått mange hundre som har forlatt gruppen det siste året, må gå i dekning.

Likevel har 58 avhoppere, derav 9 fra Vest-Europa og Australia, gått ut i offentligheten med sine historier i løpet av det siste året. Blant grunnene til avhoppinger de angir er at de mislikte sterkt fiendtligheten overfor andre sunni-grupper som kjempet mot Assad, dessuten deres ukritiske dreping av sivile og gisler. Andre var misfornøyd med livet som militante som viste seg å være langt mindre heroisk og gloriøst enn det de hadde forstilt seg utfra fremstillingene de hadde sett på nettet.

To stakk etter at de oppdaget at de var plukket ut som selvmordsbombere.

De forskerne fra «the International Center for the Study for Radicalization" som undersøkte og snakket med avhopperne,  mente at historiene ga et unikt innsyn i det indre livet i IS, samtidig som de antydet at kunnskapen også kunne brukes til å bekjempe organisasjonen.

Mange fortalte at livet var langt mindre «utopia» enn de var blitt lovet. En 26 år gammel syrisk kriger sa til NPR for et år siden at alle måtte støtte dem i alt, ellers falt hodet av. Han hadde betalt for å bli tatt til Tyrkia hvor han lenge måtte gjemme seg for IS-folk han fryktet leitet etter han.

En annen vestlig avhopper fortalte at mange var entusiastiske når de ankom, men at dette avtok etter hvert som de oppdaget at virkeligheten ikke var slik de hadde sett på YouTube. Alt var ikke bare militære parader eller strålende seire.

Uansett hvor desillusjonert en er blitt, er det meget vanskelig å slippe unna IS, sa en forsker, Peter Neumann, som hadde snakket med mange av avhopperne.

Så da er et av de viktigste spørsmålene hvem som står bak de løgnaktige presentasjonene på sosiale medier og YouTube og hvilket ansvar disse har for dette? De er meget profesjonelt utført, krever både tekniske kunnskaper og PR- og regiferdigheter. Disse er ikke produsert i noen ørken, men i et studio av toppfolk. Men det er kanskje ikke ulovlig å lokke unge mennesker til å ofre livet for en dårlig sak?

Bloggkommentarer levert av Disqus