2 millioner mennesker holdes som gissel

Russland vil kutte gassen til Ukraina nå.


Russland har ikke fått pengene de krever for gasslevering til Ukraina. De vil kutte gasstilførselen umiddelbart, ifølge Reuters. Russland truer også Ukraina med å stanse kulltilførselen til Ukraina fordi landet ikke reparerer de ødelagte kraftkablene til Krim som har medført at to millioner mennesker har vært uten elektrisitet i dagevis. Kullene brukes til å drive Ukrainas el-kraftverk.


Den russiske energiministeren, Alexander Novak, sa i går at «gassen vil bli kuttet i dag eller  morgen på grunn av manglende forskuddsbetaling». Ukraina bruker lite russisk gass for tiden i alle fall, sa han.


To strømførende master ble angivelig sprengt av «Krim-tartarer» (etnisk gruppe på Krim) eller høyreorientert milits, for å fremprovosere konfrontasjoner med Russland. At myndigheten i Kiev ikke handler umiddelbart for å reparere mastene er uttrykk at de bruker befolkningen på Krim (to millioner syke, gamle, barn osv) som et gissel i den pågående konflikten med Russland. Den russiske energiministeren kalte den ukrainske passiviteten for en forbrytelse. Og spørsmålet som melder seg er om dette er gjort i en form for forståelse med de ukrainske myndighetene.


Det var på spørsmål om hvordan Russland ville reagere på dette, at han antydet at en stopp i kull-leveransene til Ukraina kunne være en mulig reaksjonsmåte.


Den ukrainske regjeringen er svært upopulær ifølge meningsmålinger. Da kan det gi en kortsiktig politisk gevinst å skape en meningsløs politisk konflikt med en ytre definert fiende, slik de har gjort med Russland om strømleveransene til Krim. Det kan avlede oppmerksomheten noe og for en stund. Men det spørs hvor lenge det holder når folk mister jobbene og fryser hjemme og ikke kan få varmt vann til å vaske seg.


Bloggkommentarer levert av Disqus