​Attentatmenn, alkoholikere og avvikere:

Ukraina: `Det radikale partiet` trekker seg ut av regjerings-alliansen. Fascister overfaller fredsdemonstranter.  

Etter uro foran parlamentsbygningen, 31/8, er det nå 3 drepte. Nok en politibetjent dødde tirsdag av skader etter at en håndgranat ble kastet mot politikjeden foran parlamentet. Ifølge innenriks-ministeriet står folk fra Svoboda-partiet og «frivillig-bataljonen» Sitsj bak attentatet.    

 Oleg Tjagnibok, sjef i fascistiske Svoboda (politisk parti), tilbakeviser beskyldninger fra innenriksminister: «Attentatmannen er ikke medlem av partiet og dessuten på permisjon fra bataljonen», hevder Tjagnibok som benekter å ha oppfordret til voldsbruk. 

Partiets tilhengere overfaller samtidig deltakere i en fredsbønn. De ødelegger og forstyrrer i et lite kapell med tilrop: «Djevler, dra til Russland!» I Kharkov overfaller høyre-nasjonale pensjonister som vil demonstrere for «fred, kjærlighet og barn». «Hvor har dere gjort av Ukraina-flagget, separatister?» skriker lederen før han brutalt slenger en eldre mann i gaten. Politiet får de eldre menneskene i sikkerhet til slutt. 

Samtidig trekker Oleg Ljasjkos Radikale parti seg offisielt fra koalisjonen i Kiev.  Partiets fraksjon blokkerer parlamentets talerstol for å hindre votering om forfatningsreform som vil desentralisere statsmakten. Tap av 28 representanter fra Ljasjkos parti har ingen direkte effekt på regjeringsflertallet, men kan føre til at resten av koalisjonen ikke får et nødvendig 2/3-flertall for å kunne vedta grunnlovsforslaget. Regjeringens talspersoner utelukker ikke at alliansen som stiller seg bak forslaget, taper ved neste votering av desentraliseringsforslaget. 

Den trusselen går åpenbart på nervene til folk i Poroschenko - blokken. En representant derfra går til fysisk angrep på en Ljasjko-representant under et talkshow på Kiev-TV. Han får ribbensbrudd som følge av dette. 

En ikke navngitt fraksjonskollega i Ljasjko-partiet hevner seg ved å gi intervju til Moskva-avisa Kommersant der han avslører indiskret at Petro Poroschenko (presidenten) som regel er alkoholpåvirket på møter og kun brøler om seg. 

Det viktigste her er ikke hvorvidt det stemmer, men at det er uttrykk for hvordan samholdet er i ferd med å bryte sammen i Maidan-koalisjonen. (De som stod bak statskuppet mot den folkevalgte presidenten i februar 2014).

Det som er igjen av regjeringsalliansen vil fusjonere. Før kommende kommunevalg vil Poroschenkos blokk, Jatsenjuks (statsministeren) folkefront og Klitsjkos (ordfører i Kiev, tidligere kjent bokser) Udar stille enhetsliste. Om det vil føre til et mer permanent enhetsparti, er helt uavklart. 

Bakgrunnen for dette er trusselen om et stort nederlag for Maidan-partiene, i følge en ny meningsmåling. Dagens  reelle opposisjonsblokk, etterfølgerne til Regionspartiet til ex-president Janukovitsj, kan bli størst ved et eventuelt parlamentsvalg. Det på denne bakgrunnen åpenbart at statsmakten prøver å hindre opposisjonen i å delta ved kommunevalget. Med alle mulig triks hindrer lokale valgstyrer nominering av Regionspartiets kandidater.  

1/9-15 respekteres for første gang på flere måneder våpenhvilen i Donbass. Natt til tirsdag blir det ikke brukt artilleri mot sivile boliger i opprørsrepublikkene.                    

Oversatt av Per Lothar Lindtner, 4/9-2015. Kilde: NRK, BT, JW/ Reinhard Lauterbach, 3/9-15. Bearbeidet av Knut Lindtner.

Bloggkommentarer levert av Disqus