Avspenning i Ukraina

Ukraina: Våpen dras tilbake. 2/10-toppmøtet i Paris: 

Avspenning fortsetter i Donbass. 

I Øst-Ukraina er det tilbaketrekning av panservogner og mindre våpen fra frontene mellom Kiev-kontrollerte områder og Novorossia og området til de ikke internasjonalt anerkjente Donetsk -og Luganskrepublikkene, tydeligvis i gang. Etter at folkemilitsen i Lugansk først meldte i fra om tilbaketrekning, 3/10, bekreftet den ukrainske arméen samme dag start på prosessen: «Rent fysisk vil retur-transporten av våpen starte mandag, 4/10», heter det derfra. 

I Paris blir Hollande, Merkel, Putin og Porosjenko enige om dette, 2/10-15. Tilbaketrekking av våpen med under 100 mm kaliber, er allerede del av Minskavtalen om våpenhvile, 15/2-15, men ble først nå implementert.  

Under toppmøtet i Paris avtales også at planlagte kommunevalg i Ukraina ultimo oktober skal utsettes til neste år. Dermed blir det også mulig å utsette valg i opprørs-Donbass. Merkel sier at `også Putin har `forpliktet seg` til å påvirke de ledende kreftene i Lugansk og Donetsk slik at kommunevalget også i Lugansk og Donetsk, 18/10, utsettes.  

Dette måtte skje i overensstemmelse med Minsk-avtalen. Merkel avslutter slik: «Det vil si i forhold til ukrainsk rett, og i overensstemmelse med avtalen mellom separatistene i Donetsk og Lugansk og den ukrainske regjeringen». 

Moskva, Donetsk og Lugansk bekrefter ikke formuleringen. I stedet sier Putins talsperson, Dmitri Peskov, at Kiev er ansvarlig for forsinkelsene i implementering av Minsk-avtalen: «Ukraina-regjeringen viser at den ikke er villig til å løse krisen i sør-øst-Ukraina. Den kan ikke håndteres, verken av Paris, Berlin eller Moskva.» 

Peskov ba Kiev-makthaverne om å ta direkte kontakt med de landets egne innbyggere i Øst-Ukraina og starte dialogen. 

Bearbeidet av Per Lothar Lindtner, 16/10-2015. Kilde: AFP/Tass/JW, 5/10-15.  

Kommentar: Dette er en ytterligere bekreftelse på at forholdet mellom USA og Russland er i ferd med å endres, ifølge Meyssan som et resultat av Iran-avtalen. For alle tilhengere av fred, avspenning og nedrustning er dette en meget gledelig utvikling. Det som virkelig fortsatt gir grunn til bekymring er den økonomiske og politiske utviklingen i Ukraina. Landet har over 40 millioner innbyggere - ligger i Europa - og er truet av fullstendig økonomisk kollaps. Som Hellas overlever landet nå på lån som skal betales tilbake.

Bloggkommentarer levert av Disqus