Begravelse for EU

«Begravelse for EU»: 

Le Pen gir Junckers tale på pukkelen, gjentar løftet om på avholde en Frexit folkeavstemming.


18137-3q4ew7.jpg

Marine Le Pen ligger nå best an på meningsmålingene til presidentvalg. Mange i Norge er skremt av dette. De foretrekker Hollande som er EU- tilhenger og tilhenger av kald krig og sanksjoner mot Russland. Marine Le Pen har motsatt standpunkt i disse sentrale spørmålene.


Marine Le Pen, leder for det franske høyrepartiet National Front, sammenliknet Jean-Claude Junckers  State of the Union-tale med en «Begravelse for Den europeiske Union» og kalte den «smakløs og mangelfull».


Den framtredende euroskeptiske politikeren gjentok også løftet om å avholde en folkeavstemming om EU dersom hun blir valgt til Frankrikes president i 2017.  Dette sa hun i sin tale i EU-parlamentet.


I sin årlige tale ba han om «respekt og beklagelse» om Storbritannias avgjørelse om å forlate unionen, men sa at EU vil overleve. «Jeg tillater meg å si at vi respekterer og samtidig beklager Storbritannias avgjørelse, men EU som sådan er ikke i fare», sa Juncker.  


Le Pen kommenterte dette «beklager» fra Europakommisjonens president.  «Brexit har allerede brutt et tabu.  Britene har vist oss at man kan forlate Den Europeiske Unionen og komme bedre ut av det», sa Le Pen.  Hun kalte frykten for konsekvensene av Brexit for «en løgn», ettersom de skadelige følgene var svært overdrevne.


«Katastrofespådommene var bare løgn.  Storbritannia gjør det ganske bra.  Alle trodde at det ville bli verdens undergang for Storbritannia, men det skjedde ikke».


shutterstock_343482590.jpg

EU-tilhengerne i Storbritannia truet (på samme måte som EU-tilhengerne gjorde to ganger i Norge), med økonomisk ruin, død og fordervelse hvis Storbritannia gikk ut av unionen. Som i Norge var dette bare tomme trusler.


I talen sin innrømmet Juncker at EU kanskje ikke har «nok union», ettersom populistpartiene får makt.  Han snakket også om sosial rettferdighet, migrasjon og sikkerhet.  


Marine Le Pen sa at Junckers ord om EU var «en magisk formel» som «ikke har noe makt».


«Svaret ditt om alt mulig, uansett hva, er ‘mer Europa’.  Terrorisme, immigrasjon, økonomi, jordbruk?  Du stoler på at Europa skal beskytte oss», sa Le Pen.


«Hva skal Europa beskytte oss mot?  Fra framgang?» la hun til.   Marine Le Pen ønsket velkommen resultatet av Brexit-avstemmingen i juni, og lovet å avholde en liknende avstemming i Frankrike.  En mulig fransk utmeldelse fra EU blir  gjerne kalt ‘Frexit’.


frexit.jpg

En frexit (Frankrike ut av EU) har i dag flertall i befolkningen. EU er en elefant på leirføtter.


Ifølge en meningsmåling fra Pew Research Center i juni, før den britiske avstemmingen, støttet 61 % av franskmennene en utmelding av EU.  Resultatet kom på andre plass blant EU-landene, etter grekernes 71 %.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Bilder/tekst Knut Lindtner

Bloggkommentarer levert av Disqus