Ble Pablo Neruda drept?

Chiles regjering erkjenner at Nobel-prisvinneren Pablo Neruda kan ha blitt drept i etterkant av kuppet som brakte general Pinochet til Makten I Chile. Kuppet ble regissert i samarbeid med den amerikanske regjeringen (CIA, hvem ellers?) og hang sammen med at president Allende, som ble drept i forbindelse med kuppet, ville gjennomføre programmet han var valgt på. Blant annet  nasjonaliserte han de viktige kopperresursene til landet De var tidligere ble eid av USA-kapitalen.

innenriksministeren i Chile ga en uttalelese sist torsdag at Neruda kanskje ikke døde av kreft, som var den offisielle dødsårsaken:

«Det er både mulig og høyst sannsynlig at det var en tredje part som stod bak dødsfallet» står det i et dokument som ble frigitt allerede i vår og nå offentliggjort i den spanske avisen El Pais.

Fra departementet i Chile ble det advart mot å trekke forhastete konklusjoner før et utvalg som er satt å undersøke saken har konkludert.

Neruda var både poet og politiker og en nær venn av Chiles folkevalgte president Allende. Neruda hadde prostatakreft og var traumatisert av kuppet og konsekvensene av det, både politisk og ikke minst personlig ved at flere av hans venner, bl.a. presidenten ble drept.

Han hadde planlagt å dra til utlandet, i eksil, men dagen før han skulle dra ble han fraktet til sykehuset som hadde behandlet hans kreft. Der døde han 23. september angivelig av naturlige årsaker. Etter at kuppregimet måtte gi fra seg makten i 1990 har spørsmålet om Nerudas død blitt reist med økende styrke. I 2013 ble kroppen gravd opp for ny undersøkelse.

Det ble ikke funnet gift i det som var igjen av kroppen, men både hans sjåfør og familie har krevet nærmere undersøkelser.

Bloggkommentarer levert av Disqus