Brexit er spikeren i kista for TTIP

Brexit er spikeren i kista for TTIP

Artikkelen er oversatt, forkortet og bearbeidet av Knut Lindtner


En avstemning i Europa-parlamentet for å stoppe TTIP vil mest sannsynlig å finne sted før UK forlater EU, sa det belgiske europaparlament-medlemmet Marc Tarabella.

 

430237228_b974484899z.1_20150110162926_000_gl63os0ct.1-0.jpg

 

Søndag sa den tyske vise-kansleren, Sigmar Gabriel, at forhandlingene mellom USA og EU vedrørende TTIP har stoppet opp og må avsluttes. «Etter min mening er i praksis forhandlingene med USA mislykkede, fordi vi europeere ikke ønsker å gi etter for krav fra USA,» sa Gabriel.


Tirsdag ga den franske handelsministeren, Matthias Fekl, uttrykk for at han var enig og anbefalte at EU-kommisjonen om å stoppe forhandlingene. Det  Frankrike krever enkelt og greit er en endelig stopp av disse forhandlingene,» sa Fekl. 


Det belgiske europaparlament-medlemmet Marc Tarabella fortalte franske Sputnik at regjeringens innvendinger egentlig er i klartekst slutten på avtalen, fordi europaparlamentet sannsynligvis vil stemme mot den.


«At en så høytstående politiker (vise-kansler og økonomiminister Sigmar Gabriel) har kommet med et slikt utsagn er oppmuntrende,» sa Tarabella.

 

gabriel-gr-ibna.jpg

Sigmar Gabriel


«Forsøket på en avtale er mislykket, det dreier seg ikke om en frihandels-avtale. Dette er et handels- og investerings-arrangement som tar sikte på å beskytte storselskapene og sette dem i stand til å påvirke offentlige institusjoner og lover som beskytter miljø, helse og lønnstakernes rettigheter.


«Det har vært et voldsomt press på EU-kommisjonen ganske lenge og mye kritikk både fra USA og EU. EU ser ikke ut til å forstå at opinionen er imot denne avtalen,» sa Tarabella.


Og så fortsatte han med å si at det er mest sannsynlig at Europa-parlamentet vil stemme for å blokkere avtalen før Brexit og altså Storbritannia forlater blokken.


«Jeg tror flertallet av UKs representanter til Europaparlamentet sannsynligvis er imot TTIP-prosjektet. Det vil være en fordel å ta avstemningen før UK går ut av EU,» sa Tarabella.


Charles-Henry Gallois, talsperson om økonomi for det franske euroskeptiske « Popular Republican Union» - partiet, sa til Sputnik at valgene som skal avholde i Frankrike og Tyskland de nesten 18 månedene vil bli svært viktige for politikere i dette spørsmålet fremover.

 

charles-henri-gallois_2321366.jpeg

Charles-Henry Gallois


«Diskusjoner om dette temaet blir utsatt til etter valgene. Noe lignende skjedde med TiSA. TTIP er meget upopulær i Europa, men den har heller ikke mye støtte i USA, heller.»


Kommentar fra Knut Lindtner: Motsetningene EU-USA skjerpes, noe skattekonflikten med Apples i Irland er uttrykk for. Og bakom synger Shanghai-samarbeidet stadig høyere. Ingen snakker om elefanten som er på vei inn i rommet nå.

I Norge tør ikke politikerne å snakke om TTIP - eller så vet de ikke hva det er. Begge deler er like ille.

Bloggkommentarer levert av Disqus