Clinton på defensiven

Presidentvalget i USA:


Clinton taper terreng.


I presidentvalgkampanjen i USA skjer det hele tiden endringer ifølge meningsmålingene. Det første primærvalget skal være i Midtvestenstaten Iowa om en god uke. Tidligere har Clinton ledet på disse målingene i denne staten, men nå har dette endret seg. Bernie Sanders ligger an til å vinne. Han ligger ifølge meningsmålingene nå 8% foran Clinton.


Dette har vi sett tidligere - da Barak Obama skulle velges ledet Clinton men tapte og måtte gi seg. Enkelte kommentatorer antyder at hun mister popularitet når hun opptrer på TV. Det er et eller annet med henne - vanskelig å beskrive, men det er noe som folk ikke liker og som derfor ikke inngir tillit. Kan det være arroganse og mangelen på empati? Dette skjer til tross for at hun har en rekke sentrale mediehus i ryggen og mye penger til reklame - og de fleste partibossene i det Demokratiske  partiet i USA bak seg.


vladimirkush1965-russianpainter-thesurreallandscapes-tuttart.jpg


En årsak er naturligvis at hun må nå legge frem sine famøse e-poster som hun som utenriksminister hadde gjømt vekk på sin private e-post-server. Og nå som de offentliggjøres viser de et bilde av en kynisk maktpolitiker som ikke har frihet, demokrati og menneskenes velferd som siktemål. Det er det motsatte som har vært hennes agenda: knuse Afrikas best fungerende stat med en av verdens fremste velferdstjenester, til fordel for vestlig kapitalistiske gribber. Et regulært ran av landets verdier og ressurser. Det som er tilbake er et land i ruiner og borgerkrig, delvis styrt av IS og Al-Qaida. Jeg tenker på Libya.


Uansett må hun naturligvis prøve å komme på offensiven, for det er nå slaget står. Derfor rykker hun nå ut i den siste valgdebatten med det hun kan skryte av - utenrikspolitisk erfaring. Dette har ikke hennes fremste utfordrer, Sanders. derfor utfordres han på dette. I et intervju ble han spurt om ikke hun var langt mer erfaren enn henne i utenrikspolitikken. Han bekreftet dette, men tilføyde at selv om han ikke hadde hennes erfaring, hadde han en lang bedre dømmekraft. Deretter viste han til de katastrofale valgene USA hadde gjort med henne som utenriksminister. Og det er det som er poenget - erfaring er viktig men ikke avgjørende. Avgjørende er hva du vil og hvem du tjener.


c22a5b812904ff646512602130caf768.jpg


Nå har en rekke utenrikspolitiske eksperter rykket ut med et brev hvor de sier at Sanders ikke har kunnskaper nok om Iran og andre spørsmål vedrørende Midt-Østen. Ingen må være i tvil om at dette er ledd i et forsøk fra store økonomiske interesser for å få Clinton inn på vinnersporet.


Hvem disse ekspertene er? Nå viser det seg at minst fem at disse er tilknyttet krigsindustrien. Tidligere er det offentliggjort rapporter som viser at Clinton er den av presidentkandidatene som får de største valgkampbidrag fra denne industrien.


Og da kan enhver tenke sitt om hva dette dreier seg om i det avgjørende spørsmålet krig-fred.  

Bloggkommentarer levert av Disqus