De moderate får dårlig lønn

«Moderate» på randen av sammenbrudd.


Den USA-støttete Frie Syriske hæren (FSA) er på randen av sammenbrudd ifølge military.com. USA har fremhevet disse som de foretrukne, nærmest «kastet våpen etter dem» i årevis og fremhevet at det var de som skulle vinne - til tross for mangel på militær suksess.


Ifølge reportasjen i Stars ans Strips er det nå masse-desertering i denne gruppen, slik at den for øyeblikket befinner seg på randen av kollaps. Det er altså disse USA mener er de rette til å styre Syria etter krigen.


Årsakene er flere. De mer suksessfulle islamistiske gruppene med høyere kampmoral, trekker naturligvis. Men manglende eller dårlige lønninger spiller også en rolle. De har allerede vært blant de dårligst betalte av «opprørerne» og lønningene har hatt en lei tendens til å forsvinne før de nådde frem til mottakerne. 


Ifølge reportasjen er hovedproblemet egentlig i ledelsen til FSA. Både lav moral, desertering og korrupsjon har vært kjente problemer lenge, slik at USA som støtter gruppen, kritiserer ledelsen for ikke å rydde opp i problemet.


Kommentar: Det er ingen grunn til å sette seg på sin høye hest å kritisere leiesoldatene. For det er det dette tydeligvis er, slik det fremkommer av reportasjen. Mange av dem skal sikkert forsørge en familie med livet som innsats. Men å fremstille dette som frihetskjempere, slik våre medier gjør, er å føre opinionen bak lyset.


Bloggkommentarer levert av Disqus