Den belgiske regjeringen snakker ikke sant

Det interessante i denne føljetongen om hvordan Saudia Arabia kom seg inn i FN-komiteen for kvinnerettigheter dreier seg om flere forhold. Selv om den norske regjeringen nekter å si noe om hemmelige avstemninger i FN til sin egen befolkning som har valgt den, kan vi regne med ganske sikkert at også den har stemt for det saudiske medlemskapet i FN-komiteen for kvinnerettigheter.


270816naqabjpg
Skal disse saudiske kvinnene være forbildene til kvinnefrigjøring


Historien som avsløres i Belgia sier derfor også en del om Norge. Oppsummert:


  1. Den bekrefter det mange allerede skjønner. Våre medier stiller ikke kritiske spørsmål og fungerer i stor grad som megafoner for den rådende makten og regjeringen.

  2. Avstemningen og stemmegivingen er etter politisk trykk fra Saudi Arabia og Norges viktigste allierte, USA. Norge er puddelen som følger «his masters voice».

  3. For den belgiske regjeringen var det viktigere å informere den saudiske regjeringen enn sin egen befolkning. Det gjelder vel kanskje også for Norge. Norge styres i dag av folk som føler større lojalitet til ledelsen i USA enn til sin egen befolkning.

  4. Alt dette svekker FN som system med Norges aktive bidrag.


Knut Lindtner
Belgia instruerte diplomatene å stemme for Saudia-Arabias medlemskap i FNs kvinneretts-utvalg.


Dette fremkommer av lekkete e-poster.


2029589jpg

Den belgiske statsministeren, Charles Michel, sa nylig at Belgias stemmegivning var en misforståelse på grunn av tidsnød. Men det viser seg ikke å stemme helt...


Lekkete e-poster viser at den belgiske FN-delegasjonen ble instruert på forhånd å stemme for Saudi-Arabias deltagelse i FN-kommisjonen kvinners rettigheter og også sørge for at dette ble kjent for den saudiene, rapporterer UN Watsh.


De lekkete dokumentene, sitert av det Belgiske nyhetsnettverket 7sur7 og UN Watch avslører at belgiske diplomater har blitt instruert om å følge en prosedyre uten betingelser og sørge for støtte til kandidatene med ulike meninger (altså Saudi Arabia, overs.) i den hemmelige avstemningen.


I tillegg til dette ønsket regjeringen til den belgiske utenriksministeren Didier Reynders at delegasjonen sørget for å «informere de ulike kandidatene, inkludert Saudi Arabia» om landets støtte, til tross for at avstemningen var hemmelig.


portrait11jpg
Belgias utenriksminister Didier Reynders


Ifølge interne e-poster som ble lekket fredag av partiet «De Grønne» var den belgiske utenriksministeren informert om stemmegivningen til de 45 FN-medlemslandene lenge på forhånd og det gikk minst ni timer før den reagerte. Informasjon om den USA-ønskete stemmegivningen om saudisk medlemskap i kommisjonen inkludert mulige forsinkelser, viste at de hadde minst 9 timer på seg, sier UN Watch.


Dette står i motsetning til det Belgia tidligere har hevdet gjennom sin statsminister Charles Michel, at delegasjonen ble nærmest tatt på senga av den raske stemmegivningen og ikke hadde tid til å konsultere Brussel. Michel har offentlig beklaget stemmegivningen.


Den belgiske utenriksministeren har også hevdet at det har vært en form for misforståelse i kommunikasjonen da han sa at han ikke personlig var klar over stemme-prosedyren.


Som følge av sitt utsagn kom utenriksministeren under kryssild både i parlamentet og i sosiale medier. Sosialistpartiet i opposisjon ba om at han søkte avskjed om det skulle vise seg at han hadde løyet om beslutningen om å stemme for Saudi Arabia, dette i følge den belgiske avisen Le Soir.


Saudi Arabias medlemskap i Kvinnerettighets-komiteen har ført til internasjonal bestyrtelse som følge av at landet er beryktet for sitt manns-dominans-system som begrenser en rekke rettigheter til kvinner, derav retten til å kjøre bil, reise og medisinsk behandling. Mage stiller spørsmål hvilke europeiske land som stemte for Saudi Arabia som fikk 47 av 54 stemmer.


pudel_grossschwarzjpg
Som USAs puddel har naturligvis Norge fulgt kommando


Mange land har forsvart stemmegivningen. Norge sier at FNs indre prosedyrer er «ikke offentlige» og Sverige har understreket at dette er et konfidensielt spørsmål. Storbritannia og Irland har nektet å avsløre sin stemmegivning vedrørende Saudi Arabias medlemskap.


Les også om saken her: 

http://www.derimot.no/blog/saudi-arabia-skal-n%C3%A5-forsvare-kvinners-rettigheter-i-fn


http://www.derimot.no/blog/norge-t%C3%B8r-ikke-si-hva-de-har-stemt
Oversatt og noe forkortet av Knut Lindtner

Bilder/tekst: Knut LindtnerTilbake til Forsiden 

Bloggkommentarer levert av Disqus