Er dette vennskap?

Lavrov:


De europeiske lederne sier en ting privat og noe helt annet offentlig.

Lavrov uttaler seg her om europeiske lederes forhold til Russland.


Og han fortsatte:

«Noen ganger sier de ting fra en talerstol som står direkte i motsetning til hva de sier ansikt til ansikt når ingen kan overhøre det som sies», sa han til TV-kanalen Zvezda. «På tomannshånd kan de fleste EU-ledere fortelle meg ganske sensible saker, at det var galt å konfrontere Russland i Ukraina - saken, som ble et offer for EU-politikken da EU ble tvunget å velge mellom de to (Ukraina og Russland).


Alle sier: La oss roe dette ned så kan vi gå tilbake til normale relasjoner, strategisk partnerskap. Men når alle er samlet og snakker offentlig, kan de rett og slett ikke si dette,» sa han.

 

183648863.jpg

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov

 

Dette er en melding som virker umiddelbart ganske uskyldig, men er etter min mening svært urovekkende. Den forteller at de europeiske lederne er under press og handler deretter. Men den forteller noe mer enn akkurat det. Og det er det som skremmer.


I klartekst forteller denne meldingen at vi i Europa ikke lenger har ledere som handler utfra sin egen overbevisning, utfra egne tanker og betraktninger utfra det de mener er det beste for eget land og den befolkningen som de skal representere.


Tvert imot forteller denne meldingen om det motsatte: Den sier at våre ledere opptrer som gisler og handler og snakker på tvers av det de egentlig mener. Denne meldingen forteller at våre ledere ikke handler på våre vegne, men på noen andres og ikke av hensyn til våre interesser men av hensyn til noen andres interesser.


Vi kan godt late som vi ikke forstår hvem som presser frem denne underkastelsen - for det er det dette er. Våre folkevalgte underkaster seg en makt de ikke klarer å stå imot. Vi er blitt husmenn i eget hus. «Vennene» våre tvinger oss til noe vi egentlig ikke vil.


Er det venner som gjør noe slikt? Er det slik vennskap skal være?


Nei, ingen likeverdige vennskap fungerer slik. Tvert imot. Dette noe helt annet. Dette er jungelens lov - den sterkestes rett. Dette er utpressing - psykopatenes vennskapsforhold.

 

donnie-darko.jpg

Noen venner skal en passe seg for.

 

Dette er slik imperier opptrer overfor vasaller. Det er slik psykopater pleier sine vennskap.


Imperiets navn? 


Det kan være dagens gjettekonkurranse for de naive som tror godt om alle.

Bloggkommentarer levert av Disqus