Erdogan: Meg eller terroristene?

Erdogan: Meg eller terroristene?  


Erdogan ber USA velge mellom Tyrkia og de syriske kurderne.


Erdogan ble opphisset av et møte mellom den kurdiske militsen YPG og tjenestefolk fra USA. YPG kontrollerer byen Kobane på den tyrkiske grensen. De som fulgte med vet at det var voldsomme kamper der i fjor vinter mellom innbyggerne og IS. På den tyrkiske siden av grensen, hvor en kunne følge kampene med kikkert, ble det ikke gjort noe for å hjelpe innbyggerne. Så mye for den tyrkiske kampen mot IS. I juni fikk likevel YPG full kontroll over byen.

 

3a65c5bf509ca1622b522a10c27df471.jpg

Kurdisk jenter deltar i kampene mot IS

 

En viktig grunn til at de klarte dette skyldtes luftstøtte fra USAs flyvåpen. Dette har naturligvis bidratt til de motsetningene som bygger seg opp akkurat nå. Det er også viktig å merke seg at av de to millioner kurdere som nå lever innenfor staten Syrias grenser, kom det overveldende flertallet fra Tyrkia  som politiske flyktninger under den forrige borgerkrigen i Øst-Tyrkia mellom den tyrkiske regjeringhæren og PKK. dette var på på 1980-tallet, altså for 30 år siden. De ble nylig gitt syrisk statsborgerskap, men det betyr ikke at de ikke har venner og slektninger på den andre siden av grensen. Her er det nå er full krig igjen mellom PKK og den tyrkiske hæren.


Tyrkia betrakter derfor ikke de syriske kurderne som noe annet enn terrorister. At Erdogan, Tyrkias president, sier at de støtter kampen mot IS må nærmest betraktes som en vits i denne sammenhengen. Ingen har tjent så mye og gode penger på IS som Tyrkia, særlig gjennom oljetyveriet fra syriske og irakiske oljebrønner.

 

5138ce04866c1a529bdaaba2b5706ac9.jpg


Men tilbake til selv saken.


En delegasjon med Brett McGurk, USAs utsending til koalisjonen landet leder mo IS, møtte YPG den siste weekenden i januar.


«Han (McGurk) besøker Kobane samtidig med Geneve-forhandlingene og utmerkes med en medalje av en såkalt YPG-general?» sa Erdogan til reporterne. «Hvordan kan vi stole på dere?»


«Er det jeg som er partneren deres eller terroristene i Kobane?» og la til at både PYD (den politiske fløyen) og YPG (den militære fløyen) er terroristorganisasjoner. Ankara anser disse som en del av PKK som er fordømt i Tyrkia også som en terroristorganisasjon. Tyrkia la ned veto mot disse organisasjonenes deltagelse under Geneve-forhandlingene.


«Tyrkia har en fobi i forhold til kurderne fordi de er redd deres egen tyrkiske kurdere, ca. 20 millioner i Tyrkia,» sa Abd Salam Ali  fra «Det Kurdiske Demokratiske Unionspartiet» til media og la til at kurderne har lagt seg opp i Erdogans planer for Tyrkia.

 

pkk-women1.jpg


«IS har militærbaser i Tyrkia og bruker landet som korridor. Men kurderne oppfattes å stå i venen for Ankara. De har tvunget IS ut av Rojava (Syrisk Kurdistan). Det er bare en bit igjen, en 90 km. lang korridor. Klarer vi å presse IS ut herfra og gjenforener de Kurdiske fylkene (kantonene), vil ikke Tyrkia kunne påvirke (situasjonen i Syria).»


Det er nå åpenbart ulike interesser mellom NATO-landene USA og Tyrkia. Erdogans uttalelser viser dette, men også det forhold at han blokkerte kurdisk deltagelse i Geneve til tross for YPGs effektive kamp mot IS.  i tillegg kommer det forholdet at islamistene som Tyrkia har støttet i Syria nå er slått - illustrert med tapet av Aleppo. Erdogan befinner seg i realiteten i et hjørne han selv har malt seg inn i. Nederlag i Syria, borgerkrig i Tyrkia og konflikt med sin nærmeste allierte USA. Spørsmålet er kanskje nå heller hvor lenge han klarer å holde seg med makten.

Bloggkommentarer levert av Disqus