EU: Det er russernes skyld!

Skyld på Russerne:

EU-parlamentet skylder på russerne for en økende EU-skeptisk holdning i befolkningen.


Av Jason Ditz
Oversatt av Knut Lindtner

De hevder at Russia Today og Sputnik (Russiske nyhets-kanaler, overs.) gir inntrykk av at EU er mislykket.

6ria-696599-previewjpg

I et forsøk på å plassere skylden for den voksende oppslutningen til EU-skeptiske partier over hele unionen, har Europa-parlamentet vedtatt en resolusjon som skylder på fiendtlige russiske medier, slike som RT og Sputnik, for å stå bak en «desinformasjons-kampanje» som gir inntrykk at EU er mislykket.

Uttalelsen støttet en komite-rapport som sa at Russland med vitende og vilje forøkte å produsere tvil både innad i EU og Nord-Amerika. Det ga uttrykk for «sterk kritikk» av Russland og krevde at EU gjorde noe ikke-spesifisert med det.

Uttalelsen ble vedtatt med 304-174 og 208 avholdne. En rekke sentrumspolitikere var avholdne og nei-stemmene kom hovedsaklig fra EU-skeptiske partier og fra ytterliggående høyre- og venstre-partier. Et medlem av Frankrikes National Front kalte resolusjonen «europeisk propaganda», men representanter for ytre-venstre beskyldte den for å være «ny-McCartyisme» som hadde til hensikt å rettferdiggjøre begrensninger i ytringsfriheten.

european_parliament_plenary_crediteuropean_parliament_flickrjpeg
Fra EU-parlamentet. Imponerende sal, men liten makt. Det ser heller ikke ut til at evnen til selvrefleksjon er særlig utbredt hos mange som sitter her.

Etter Brexit har de euroskeptiske partiene over hele Europa fått en skikkelig vitamin-innsprøyting. En lignende utvikling ansees ikke lenger umulig i en rekke andre land. Komité-rapporten nedtoner Brexits innflytelse og antyder at flere mennesker er mot EU fordi de har hørt at russerne snakker stygt om EU.

Å skylde på russerne for alt som er galt er i økende grad foretrukket i vest, hvor det under USAs presidentvalg i stor grad ble prøvet å bygge tungt opp under forestillingen om at russerne stod bak en sammensvergelse for å påvirke det. Nå ser det altså ut til at representanter fra både Frankrike og Tyskland antyder at deres kommende valg vil bli utsatt for russiske sammensvergelser. I Tyskland ventes AfD å vinne stort.

Kommentar Knut Lindtner: I riktig gamle dager da det ikke fantes telefoner eller andre langdistanse kommunikasjonsmidler, ble ofte viktige beskjeder sendt til med hest til Konger og Keisere. Å være budbringer var en utsatt jobb. Var det dårlige nyheter risikerte budbringeren å få svi som følge av det raseriet som meldingen utløste. Noen måtte jo få unngjelde. Noen ganger mistet de hodet, sies det.

Du har en dårlig sak når du må skylde på andre. Resolusjonen bekrefter bare at EU er i oppløsning. Når en ikke klarer å gripe tak i eget ansvar men bare skylder på andre, da vil det måtte gå dårlig.

Bloggkommentarer levert av Disqus