​F 35 er blitt valgkamptema i Canada.

Den liberale partilederen Justin Trudeau, stiller nå spørsmål ved hele innkjøpsavtalen av F35-fly fra Lookhead Martin. Canada har bestilt 65 av disse, 13 flere enn Norge. (Det sier også sitt om vanvittig dette kjøpet er for et lite land som Norge). Årsaken til at dette kommer opp er prisen som har steget som en rakett, slik alle som følger med i debatten fra Norge vet om - fordi det samme gjelder også for oss.

Opposisjonskandidaten fra det liberale partiet kaller hele flykjøpet for «boondoggle» som nærmest må oversettes som bortkastet ressursbruk uten verdi, men som gir inntrykk av det motsatte. En tidligere britisk forsvarsminister har kalt flyet en hvit elefant: Et hellig dyr som ikke kan brukes til noe.

Med driftkostnader og innkjøpspris anslås det nå at prisen i Canada for disse flyene etter dagens kurs vil komme på mer enn 250 milliarder kroner.

Statsminister fra det konservative partiet tilbakeviser kravet og sier at det vil skape et «Kjempehull» (crater) i Canadas luftfartsektor. Det er jo nærliggende å spørre om de trenger disse flyene. Er det noen som truer Canada. Landet er jo bare omgitt av - nettopp: USA. Men dette er jo angrepsfly - så kanskje likevel?

Lederen av New Democratic Party, Thomas Mulcair, lovet at han ville ta opp hele anbudsprosessen på militære kontrakter. Han hadde ikke noe imot F35 i og for seg, men han likte ikke den situasjonen landet var kommet i som følge av denne prosessen. 

Og det samme gjelder for Norge hvor vi har bundet oss til et flykjøp av et fly som ikke var på vingene og uten fast pris.

Foreløbig stiller ingen spørsmål ved flyets egenskaper, men bare med prisen. Men det kommer.

Bloggkommentarer levert av Disqus