F35 svarte ikke til forventningene

Ny rapport fra Pentagon:

F35 svarte ikke til forventningene.

Offisielle representanter fra Pentagon sier at F35B ikke svarer til forventningene. Etter tester av flyet på krigsskipet USS Wasp er dette klart.

Til å begynne med rapporterte Marine korpset at F35B fungerte så bra at  flyet var kampklart. Denne bekreftelsen trekkes nå tilbake. Pentagons test- og evaluerings-kontor sin direktør, Michael Gilmore, kritiserte testene for ikke å være realistiske nok. Nye vurderinger må til under langt mer realistiske forhold, antyder Gilmore.

Han nevner også at de mangler grunnlag for sammenligning i forhold til andre fly og «nøkkelsystemer for å gjøre flyet kampklart var enten ikke installert i flyet eller ikke klare til bruk».

I testen som kalles for Operational test 1 klarte ikke 6 av flyene å gjennomføre tilstrekkelig antall flytimer til å kunne erklæres for kampklare. Men det var naturligvis stort behov en gladmelding vedrørende dette flyet - det var nok derfor de erklærte det kampklart før tiden. Nå slår altså dette tilbake.

Kritikken mot disse ekstremt dyre flyene som også Norge skal ha 52 av, har vært massiv i USA. Ikke bare sprenger utviklingen av flyene alle økonomiske rammer, og i et land hvor ulikhetene bare vokser og vokser er dette i seg selv et tegn på noe fundamentalt galt - at dyre fly prioriteres fremfor menneskenes behov.

Men at de på toppen av det hele ikke fungerer - noe mange kritikere lenge har påpekt ville måtte skje - forsterker bare denne galskapen. Pierre Sprey, konstruktøren av F16, det gamle flyet som nylig banket F 35 i luftkamp over Stillehavet, har kalt flyet for en «kalkun» (flygedyktig uten ekstremegenskaper) og for «en blåselampe med bensin rundt», altså ekstremt sårbar for treff fra andre fly.

En tidligere britisk forsvarminister har kalt flyet for «en hvit elefant» som betyr at det er hellig men ubrukelig. 

Luftkampsimuleringer på datamaskiner har tidligere bekreftet det som fremkom under den arrangerte luftkampen i vinter med F16. Flyet får bank av  russiske og kinesiske jagerfly: «som å klubbe små selunger på isen», var en av karakteristikkene.

Russerne selger nå sine fly rundt om i verden så det griner, sist til India og Algerie. Og hvis det allerede nå er klart de overgår det som en gang skal bli F35 - hvis de overhode blir kampklare, da er skandalen et faktum.

Det store spørsmålet er når eller om skandalen kommer til offentligheten i USA - og i Norge.

Bloggkommentarer levert av Disqus