Farlig utvikling i Syriakonflikten

`Pasifiserte soner`:

Tysklands utviklingsminister Müller vil bruke hjelpepenger for å sende flyktninger tilbake. Saudi-Arabia og Tyrkia forbereder innmarsj i Syria. 


Flere hjelpeorganisasjoner er fornøyd med resultatet fra `giverlandskonferansen for Syria` i London, 4/2-16. `Denne fantastiske hjelpen vil gi håp til mange av dem som lider i denne grusomme konflikten`, sa administrerende direktør i FNs matvareprogram, WFP, Ertharin Cousin. Men mens Tyskland lover å overføre 2,3 milliarder euro til WFP, satser vi også på å  hjelpe syriske flyktninger i krigsregionen. Det sa utviklingsminister Gerd Müller 4/2-16 på  tyske ZDF: »Vi vil også tilbakeføre mennesker, for det finnes ikke bare brutale bilder fra Aleppo med krigssoner og harde kamper, men også soner som allerede er pasifisert«. Som eksempler på slike fredelige soner nevnte CDU-politikeren `Dohuk` i Sindschar-regionen`, der han var på besøk i forrige uke.  


war-soldiers-tank-painting-full-hd-wallpapers.jpg


Men Dohuk er ikke i området ved Sindschar-fjellene, som fikk oppslag sommeren 2014 internasjonalt, da 10-tusener jesider med hjelp fra kurdiske `selvforsvarsgruppene` fikk hjelp mot terror fra IS og kom seg i sikkerhet. Derimot ligger Dohuk om lag 170 km lenger nordøst i luftlinje. Men felles for landsbyene som blandes sammen er at de ligger i Irak, ikke i Syria. Vi spør derfor minister Müller om altså syriske flyktninger skal fraktes til Irak eller om han går ut fra at det faktisk er `pasifiserte områder` i Syria. Men ministeren kan ikke svare på det. 


Samtidig vil statene som har beskyttet syriske islamister, Saudi-Arabia, Tyrkia og USA også hjelpe hardt pressete opprørere med egne bakketropper. Brigade-generalen Ahmed Al-Asiri i Saudi-Arabia sa 4/2-2016 til TV-stasjonen Al-Arabija at landet vil delta i en bakke-operajon i Syria, dersom det er konsensus for det i `koalisjonen`. 


US-forsvarsminister Ashton Carter hilste tilbudet fra Riyadh velkommen: `Slike nyhetene er gode`. Han vil drøfte tilbudet i neste uke i Brüssel med saudiske kolleger sa han under besøk på en flybase i Nevada. Brigade-general Asiri er ifølge Al-Arabija, talsperson for militær-alliansen som ledes av Riyadh (Saudi-Arabia) og fra mars 2015 har satt inn luftangrep og bakketropper mot sjia-opprørere i Jemen; opprørsgruppen Ansar Allah, kjent som houtier. Ifølge franske AFP har til nå over 6000 mennesker mistet livet der. 


two-kurdish-women-fighters-kefiyah-headscarf.jpeg


Tyrkia sier også nå at de vil gå for direkte intervensjon i Syria. Samme dag sier talsperson for det russisk forsvarsdepartementet, Igo Konasjenkov: `Vi har meget gode grunner til mistanke om at akkurat slike forberedelser er på gang`. Han presenterte en video som dokumenterte at  Tyrkia skyter med pansere mot bebodde områder inn over grensen til Syria og kritiserte skarpt Pentagon og NATO med disse ordene: `Det overrasker at disse, men også menneskerettighets-organisasjoner i Syria er helt taus om dette`.   

 

I Syria fortsetter samtidig regjeringstroppenes framgang med russisk luftstøtte. 5/2-16 fikk de kontroll over landsbyen Rijan ved Aleppo i nordvest-Syria. I sør erobret den syriske hæren,  ifølge nyhetsbyrået SANA, landsbyen Atman, 4 km fra Daraa, som regnes som utgangspunkt for oppstanden i Syria. 


Oversatt fra Junge Welt, 6/2-2016, Per Lothar Lindtner. Kilde: André Scheer. 


Bloggkommentarer levert av Disqus