Fidel Castro hilser Venezuelas president

Brevet er sent i etterkant av at den bolivariske regjeringen i Vanezuela tapte det siste parlamentsvalget. Det er sendt til landets president, Nicolás Maduro.

Kjære Nicolás

Jeg deler den enstemmige oppfatningen til de som har gratulert deg for din briljante, tapre tale på kvelden 6. desember rett etter at valgets resultater ble annonsert. 

I verdenshistorien, er det høyeste nivået på politisk ære som en revolusjonær kan nå, den som tilkjennes den kjente Venezuelanske frigjører for Amerika, Simón Bolívar. Hvis navn nå ikke bare tilhører vårt søsterland, men hele Latin-Amerikas folk.

En annen Venezuelansk offisiell person med en ærefull historie, Hugo Chávez, forsto og beundret ham og kjempet for hans ideer helt til livet tok slutt. Som gutt og elev i grunnskolen i landet hvor fattige barn av Bolívar var nødt til å arbeide for å hjelpe sine familier, utviklet han en ånd og holdning som var støpt i samme form som Amerikas frigjører. Blant de millioner barn og ungdommer som i dag går på de største og mest moderne offentlige skoler i verden er Venezuelanere. Mer kan bli sagt om landets nettverk av medisinske sentere og oppmerksomheten som gis til folkets helsetilstand. Den er modig men fattig, som resultat av hundreårs plyndring av spansk kolonialisme, og senere av store og mektige multinasjonale selskaper, som i mer enn 100 år forsynte seg av landets innvoller de beste av den enorme oljereserven som naturen hadde skjenket landet.

Historien kan også bevitne at arbeidere fins, og gjør det mulig å nyte næringsrik mat, medisiner, utdanning, trygghet, bolig og verdens solidaritet. Du kan jo spørre oligarkene: Vet de alt dette?

 

images_35.jpeg

Venezuelas tidligere karismatiske president, Hugo Cháves, som mens han viften for nesen på FNs talertsol uttalte:

"Djevelen har vært her. Det lukter svovel". President Bush hadde nettopp forlatt talerstolen

 

Cubanske revolusjonære – bare få mil fra USA, som alltid drømte om å ta full kontroll over Cuba for skape en kasino-bordell hybrid, som levevei for José Martís barn – vil aldri oppgi sin fulle uavhengighet eller respekt for sin verdighet.

Jeg er sikker på at livet på jorda bare kan bevares med fred mellom alle menneskene på planeten, og en anerkjennelse av retten til å gjøre jordas naturlige ressurser til felleseie, som også vitenskap og teknologi, skapt av menneskene til fordel for alle jordas innbyggere. Hvis menneskene fortsetter linja med utnytting og plyndring av våre ressurser gjennom multinasjonale og imperialistiske banker, vil de representantene for stater som møttes i Paris bli nødt til å dra de nødvendige konklusjonene. Det eksisterer i dag ingen sikkerhet for alle. Det er ni stater som har atomvåpen. En av dem, USA, slapp to bomber som drepte hundrevis av tusener mennesker på bare tre dager, og skapte fysiske og psykiske skader på to millioner forsvarsløse mennesker.

 

220px-nicolas_maduro_moros.jpg

Venzuelas nåværende president, Nicolás Maduro.

Menneskene i Kina og Russland kjenner verdens problemer bedre enn de fra USA, fordi de ble nødt til å utstå de fryktelige krigene som fascismens blinde egoisme påførte dem. Jeg tviler derfor ikke, gitt deres historiske tradisjoner og egen revolusjonære erfaring, på at de vil bruke sine største krefter på å hindre en krig og bidra til en fredelig utvikling for Venezuela, Latin-Amerika, Asia og Afrika.


Broderlig hilsen,

Fidel Castro

 

Brevet er oversatt og beatbeidet av Terje Enger

Bloggkommentarer levert av Disqus