Fredsforhandlingene i Geneve utsatt

Beleiringen av Nubul og Zahraa er brutt.


Den syriske hæren har brutt beleiringen av to byer i Nord-Syria som Al-Nusra fronten og andre opprørsgrupper har iverksatt i flere år. Dermed har den syriske hæren samtidig fått kontroll over viktige forsyningsruter til andre nærliggende landbyer.


I praksis nærmer nå den syriske hæren seg Aleppo, det som en gang var landets største by, fra tre sider. Deler av byen har opprørerne holdt helt siden krigen startet.


66dbe5b2899da7e574ea1b561b25fc4b.jpg


At beleiringen ble brutt har ført til at opprørere som er tvunget til Geneve-forhandlinger har fordømt det som nå skjer. Vestlige ledere som Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius, fordømmer også denne utviklingen. Han kaller offensiven som brøt beleiringen for «brutal» og som en «torpedo under fredsforhandlingene» i Geneve.


Opprørerne gikk til fredsforhandlingene etter stort press fra USA, men med betydelig motstand fra Golf-statene som sponser dem. De hadde med seg et lappeteppe av krav som i praksis viste at de egentlig var lite interessert i fredsforhandlinger. Et av kravene var å avslutte beleiringen av Syriske byer. Men det er tydelig nå at dette bare gjaldt de byene som den Syriske hæren beleirer - når en ser på det raseriet som kommer når beleiringen av andre byer brytes.


46-d.jpg


FN kritiserer offensiven som de mener har fordrevet hundrevis som bor i nærheten. Problemet til FN er at det er 60 000 som har blitt befridd av den syriske hærens offensiv - og FN vil derfor ikke av den grunn ha noen kraft bak en slik kritikk. Tvert imot risikerer FN nok en gang å bli oppfattet som en part i konflikten, slik det har skjedd tidligere.


På det store sjakkbrettet ser bakteppet naturligvis helt anderledes ut enn det vi får vite. Her foregår det som virkelig teller. Litt av bakteppet finner en i en artikkel på oljekrisa.no


Samtidig meldes det at fredsforhandlingene i Geneve er utsatt til slutten av februar.


Det er derfor mye som tyder på at konflikten i realiteten nå avgjøres på slagmarken for den syriske hærens fremgang er nå påtakelig.

Bloggkommentarer levert av Disqus