Fredsforhandlingene I Syria: På stedet hvil

Denne meldingen er fra Karen Leukefeld. Her er litt om bakgrunnen hennes:


Uavhengige røster får ikke gehør i mediene: 

Karin Leukefeld har vært i Midtøsten i flere år og i Syria ved utbruddet av den voldelige konflikten. I boka Flächenbrand (Gressbrann) fra 2015 beskriver hun hvordan uavhengige journalister får beskjed om å holde kjeft, om de går ut mot narrativene i ledende medier. Leukefeld tilbød tysk radio i mars 2011 en reportasje der hun snakket med syrere om den arabiske våren. Den viste at støtten bak regjeringen Assad så ut til å være større enn ventet og at folk flest ikke kunne forestille seg en omveltning på linje med utviklingen i Tunis og Egypt.


Radio-redaksjoner i Tyskland avviste rystet rapporten som de på forhånd hadde forhandlet seg fram til enighet om. Journalisten fikk på en høflig måte beskjed om å orientere seg etter de aktuelle meldingene som fortalte at Assad undertrykte folket sitt og ikke kunne holde seg særlig lenge ved makta. `Agenturmeldinger, blogger, sosiale medier og `aktivister` ble fra nå av regnet som troverdig kilder på det som skjedde i Syria`, skriver Leukefeld: `Andre røster fikk neppe gehør i radio og fjernsyn da den akkrediterte journalisten ble skjelt ut, truet og omtalt som `representant for regimet` av syriske opposisjonelle i Tyskland`.


leukefeld-photo.jpg

Karen Leukefeld


Latt i stikken: 

Halve Syria-befolkningen er på flukt. FN krever slutt på krigen. Opposisjonen truer med å boikotte Genéve-samtaler.


FN advarer mot den `verste humanitære krisen siden 2. verdenskrig`, akkurat nå i Syria. FNs representant i Damaskus, Yacoub El Hillo, sa 26/1-16 i Genéve at halve befolkningen har forlatt sine hjemsteder allerede. 60 % lever i ytterste nød som følge av krigen. FN-hjelp når ikke fram til 4 500 000 nødlidende i kampområder. Vesten ble først klar over elendigheten da noen ti-tusener nådde fram til Sverige og Tyskland som flyktninger. Men likevel ville han ha fram et annet poeng: Flertallet av syrerne bor fortsatt i sine hjem. Mennesker lider i det stille, men vil ikke forlate landet sitt. 


Syrere forventer at `det internasjonale samfunn` endelig begynner å se dem og deres skjebne nå. Vi kan ikke akseptere at sivile syrere må betale prisen for en katastrofal politikk, sa El Hillo. Også John Ging, direktør for FN-kontorene for koordinering av hjelp, OCHA, krevde av forhandlerne nå måtte finne fram til en politisk løsning i Syria. 


Før det planlagte møtet 29/1-2016 i Genéve advarte FNs spesial-mekler Staffan De Mistura om at det kan bli vanskelig å få slutt på krigen. Konseptet fram til nå er samtaler som har stått på i 6 måneder, tilpasset dagens situasjon. De ble ikke organisert som møter mellom to eller flere delegasjoner, men som «naboskaps-samtaler» med «mange deltakere i flere rom», sa De Mistura. Sammen med FN-medarbeiderne meklet han i ulike grupper: Ofte forlot folk disse samtalene når det falt en bombe et eller annet sted eller noen gikk til angrep. Så returnerte de.  Vi bør verken la oss påvirke eller bli deprimert av det. 


2i95w86.jpg


Representanter for flere opprørersgrupper møttes i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, 26/1-15. De truet på ny med boikott av forhandlingene. Talspersonen for gruppene, Assad Al-Subi, sa ifølge Reuters: `Uten troverdige tiltak som fange-løslatelser, blir det ingen samtaler. 


I Syria fortsatte kampene med uforminsket styrke. Sør i Syria kunne regjeringsstyrkene med russisk luftstøtte innta den viktige byen Al-Shaykh Maskin, mellom Damaskus og Jordan. Det var to bombe-attentat i Homs, 26/1, der minst 19 mennesker ble drept, ifølge det statlige nyhetsbyrået SANA. Det bekreftes av andre kilder nær den syriske regjeringen.


Tirsdag, 26/1, var det fortsatt uklart hvem som skulle inviteres som representanter for syrisk opposisjon til samtalene. De Mistura understreket bare betydningen av å ha med `kvinnene i det sivile syriske samfunnet i fredsprosessen`. I Moskva sa utenriksminister Sergei Lavrov på sin årlige pressekonferanse: `Det vil være en stor feil å ikke invitere kurderne`. Tyrkia prøvde derimot å hindre deltakere fra kurdernes demokratiske unionen, PYD,også regnet som syrisk gren av Tyrkia-kurdernes PKK, i Nord-Syria. Deres væpnete forsvarsgrupper forkortes YPG. 


Bearbeidet/oversatt, Per Lothar Lindtner, 1. Februar 2016. Kilde: JW/Karin Leukefeld, 27/1-16 og United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, OCHA, 31/1/16

Bloggkommentarer levert av Disqus