Fredsprosessen fortsetter

USA og Russland enig i Wien.


I Wien er deltagerne på konferansen om fred i Syria blitt enige om en fredsprosess for Syria, til tross for terrorhandlingene I Paris. Løsningen i Syria kan ikke bare være militær - her trengs først og fremst en politisk løsning.

I Wien er de blitt enig om en tidsramme for denne prosessen. Regjering og opposisjon må sette ned en felles gruppe som skal arbeide mot en ny grunnlov. Denne gruppen må være etablert innen nyttår 2015/16. Det var den russiske utenriksministeren som annonserte dette på en pressekonferanse i Wien i etterkant av forhandlingene lørdag 15.11. FN gjennom sin Syriarepresentant, Staffan de Mistura , har påtatt seg oppgaven å overvåke at denne gruppen etableres.

Det blir en Syria-ledet prosess, for det er bare syrerne sjøl som kan bestemme deres lands fremtid, sa en russisk diplomat etter møtet.

Det skal ifølge avtalen avholdes valg i Syria etter 18 måneder.

Det skal innledes en våpenhvile i Syria mellom stridende parter og opposisjonen, men denne omfatter ikke IS eller al-Nusra Fronten. Nå er ikke alle parter innstilt på en umiddelbar våpenhvile, men dette må sees på som en prosess som gradvis gjennomføres, ble det sagt etter møtet.

"Avtalen om Syria åpner for et bredere samarbeid mellom USA og Russland fremover", sa USAs utenriksminister John Kerry, etter møtet. «Det er en vei fremover som gjør det mulig å få til enda mer.»


Kommentar: Det er ikke mulig nå å avgjøre om terrorhandlingen var et forsøk på å torpedere forhandlingene i Wien - i så fall har de ikke nådd målet. Avtalen mellom partene i Wien er meget gledelig, men er bare første skritt på en fredsprosess. Det gjenstår å se hva som skjer fremover.

Jeg oppfatter dette som en seier for russisk diplomati og for de realistiske politikerne i USA - og ikke minst for det syriske folket.

Bloggkommentarer levert av Disqus