Full krise i Ukraina?

Nærmer seg full politisk krise i Ukraina


Enda et av partiene som har utgjort majoriteten til den Ukrainske nasjonalforsamlingen, Samopomich-partiet, trekker seg nå fra regjeringen. Begrunnelsen var at de ikke lenger kunne være med i et «oligark-ledet kupp i parlamentet». Det var en av partiets ledere, Oleh Berezyuk, som fortalte dette sist tirsdag.


I praksis har ikke lenger regjeringen noe parlamentarisk flertall bak seg i Parlamentet og risikerer å bli kastet. Dette vil føre landet ut i en stor, åpen politisk krise. Krisen er der allerede og skyldes økonomisk vanstyre, korrupsjon og kameraderi.


President Poroschenko sliter også og nyter en oppslutning på de siste meningsmålingene på 17%, mens hans forgjenger, Viktor Janukovich, hadde ifølge opinionsundersøkelser 28% oppslutning like før det USA-ledete kuppet ble gjennomført. Ifølge en meningsmåling i fjor mente 2% av befolkningen i at statsminister Yatsenyuk  gjorde en god jobb. Lenger ned kan en nesten ikke komme, og dette var for et halvt år siden.

 

019056441_40100.jpg

Er de tomme setene i parlametet bare tilfeldig eller skal vi forstå dem symbolsk?

 

«Yats» var USAs mann, ifølge Victoria Nuland, sekretær i USA utenriksdepartement, slik det framkom i en offentliggjort telefonsamtale med USAs ambassadør i Ukraina 28. januar, 2014, altså tre uker før kuppet. I denne ville hun ha han som ny statsminister. Og det stemte. Etter kuppet ble han statsminister og er det fortsatt på USAs nåde.


Den korrupsjons-dømte tidligere statsministeren Julia Timoshenko, har også trukket sin gruppe fra den parlamentariske støtten til regjeringen. Dermed arbeides det under høytrykk i Kiev for å stable på beine et nytt parlamentarisk flertall.


Men krisen er ikke først og fremst uttrykk for taktiske manøvrer, altså et politisk spill om makten, men at landet står på randen av økonomiske kollaps. Og i en slik situasjon prøver enhver å redde seg selv. Ingen vil sitte igjen med «svartepetter". Når oligarkene flytter resten av formuene sine til utlandet, er det slutt. Da skal knivene kvesses og syndernes taes.

 

018941623_40100.jpg

Demonstrasjoner mot nedskjeæringen og forverrete levekår

 

Inflasjonen er nå på 40% mot 24% året før. IMF, som til tross for landet ikke oppfyller lånevilkårene, har gitt landet et kjempelån. Men nå har IMF fått kalde føtter, for forutsetningen var en effektiv korrupsjonsbekjempelse, noe det overhode ikke er tegn til. Pengen havner i oligarkenes lommer og fordamper derfra - uten å bidra til landets utvikling.


Russland har også stevnet landet inn til Londons Høyesterett for mislighold av et avdrag på lån, 2,7 milliarder euro. Dette nekter de å betale. I praksis er dermed landet konkurs.


Ukraina risikerer nå å kastes ut i fullt kaos. Men Norge har i sin godhet overført 200 millioner kroner til regjeringen i Ukraina - men opplyser ikke norske velgere om hva pengene skal brukes til eller hvor pengene havner. Det er typisk norsk å være god?

Bloggkommentarer levert av Disqus