Humanitær katrastrofe i Mosul

Derimot.no hadde en artikkel i går om den ulike dekningen av bombingen og krigføringen mot jihadistene i Aleppo og Mosul. I Aleppo var det den syriske regjeringen sammen med det russiske flyvåpenet som kjempet. I Mosul er det Iraks regjering sammen med USAs flyvåpen som opererer. Nøkternt sett er situasjonen verre i Mosul. Byen er tettere befolket enn Øst-Aleppo, langt flere mennesker befinner seg inne i byen. 


mosul_iraq_1jpg
Parti fra Mosul. Iraks nest største by med 1,8 millioner innbyggere

Men dekningen av de to ganske like situasjonene fra medienes side er helt ulike. Russerne og syrerne ble fordømt i vestlige medier. Nå er de helt tause om det som foregår i Mosul. Og hvis noe spør om hvorfor, slik det blir gjort i reportasjen under, får en bare unnskyldninger eller tåkete svar. Det sier også sitt. 

Knut Lindtner


RT har vært i Mosul.


Hva skjuler seg bak krigsrøyken?


Den USA-ledete koalisjonens frigjøring av Mosul er inne i sin siste fase. Mens vestlige medier lovpriser denne operasjonen har RT (Russia Today) vært på bakken for å overvære det som en ikke vil snakke om: Den vanskelige situasjonen til menneskene og den humanitære katastrofen som nå utfolder seg.Uskyldige mennesker fanges i kryssilden mellom terrorister og den USA-ledete koalisjonen har øyenvitner fortalt RTs Murad Gazdiev som de siste ukene har besøkt flyktningleirer og sykehus i Irak. Siden det er en kjent og vanlig praksis at jihadister bruker sivile som menneskelig skjold, har dette, slik det nå ser ut, ikke stoppet koalisjonen fra å forsøke å få kontroll over byen ved hjelp av alle tilgjengelige midler.


hqdefault_44jpg«Den dagen vårt hus ble truffet ble et dusin andre hjem i nabolaget ødelagt av flyangrep. Det er dypt urettferdig», sa en av innbyggerne som lå på Rojava sykehuset i Erbil.Flyktninger i flyktningleiren Hazar i nærheten av Erbil i Nord-Irak, bekreftet at de hadde sett bomber som helt ukritisk ble sluppet over dem. «Jeg så det med mine egne øyne: Flyene som skulle ta IS ødela sivile hus og drepte fem mennesker. Ungene ble naturligvis skremt vettet av på grunn av bombenedslagene. De er traumatisert», sa en kvinne.Sist uke besøkte folk fra RT flyktningeleiren Hamam al-Alil sør for Mosul, hvor folk fortalte det de hadde vært utsatt for helt til de endelig klarte å komme seg ut av den beleirete byen.«Vår situasjon er virkelig ille, Ikke vann, ikke mat, vi har ingenting, selv ikke drikke- eller vaskevann får vi tak i, og mel… vi kan ikke bake brød», sa en mann og la til at uansett granater og bomber måtte de forlate hjemmene sine på grunn av sulten.


rtr466an-1024x683jpg

Barn fra Mosul i flyktningleir. Ganske kummerlige forhold, men de unngår flybombing.«Vår situasjon var blitt umulig, vi hadde det også vanskelig på grunn av IS. De holdt oss fanget i husene våre i fem dager uten mat eller vann» sa en annen Mosul-innbygger.Men til tross for det voksende antallet rapporter blir humanitære rapporter fra Mosul-beleiringen fullstendig borte eller underrapportert av både de dominerende mediene og i sosiale medier, noe som står i sterk kontrast til det som var åpenbart en lignende militær situasjon i forbindelse med frigjøringen av Aleppo Det var en operasjon som den syriske regjeringen stod for i samarbeid med det russiske luftvåpnet.RT har stilt dette spørsmålet til en rekke journalister og menneskerettsorganisasjoner, bl.a. Den Europeiske Mennekserettsdomstolen, Det Internasjonale Presseinstituttet, NUJ (Internasjonal Journalist-organisasjon), Reportere uten grenser, Senteret for undersøkende Journalistikk, Pulitzer- senteret for krise-rapportering og en rekke andre. Det er bare en håndfull av disse som har svart så langt.


image-111811110319a2ebc0jpeg
Den Europeiske Menneskerettsdomstolen holder til i Strasbourg i FrankrikeLederen for Menneskeretter og Sikkerhet ved den internasjonale Journalistføderasjonen, Ernest Sagaga, tror at dekningen av den humanitære krisen som utspiller seg i Mosul begrenses som følge av innbyggernes mangel på tilgang til «internet og sosiale medier som kan videreformidle til verden utenfor deres lidelser.»«Det kreves enten at sivile unnslipper fra byen slik at de kan kan fortelle sin historie til mediene eller noen få journalisters tilgang til frigjorte områder som kan rapportere om situasjonen», sa Sagaga til RT og føyde til at hans organisasjon er svært bekymret og fulgte nøye med situasjonen i Mosul.«The Society of Professional Journalists» oppmuntrer nye organisasjoner å «søke sannheten og rapportere den», men, ifølge Jennifer Royer, er «ingen av SPJs journalister akkurat nå eksperter på internasjonal journalistikk eller det som skjer i Mosul - dermed var ikke SPJ i posisjon til «å kommentere hvorfor internasjonale medier ikke dekker den ene historien på samme måte som den andre».


reporters_without_borders_al_assadjpg
Reportere uten grenser tar gjennom dette bildet stilling til Syriakrigen. Men plutselig har de altså ingen mening når det gjelder krigen mot IS i irak.Reportere Uten Grenser sa at det ikke var en del av deres «mandat» (oppdrag, overs.) å spekuler i hvorfor internasjonale medier synes å være mindre interessert i Mosul-krise-dekningen sammenlignet med Aleppo.


Beleiringen av Mosul begynte i oktober 2016 og de som deltok var den irakiske regjeringshæren, kurdiske peshmerga-tropper, shia-militser og den USA-ledete koalisjonen. Det østlige brohodet til IS ble gjenerobret i januar. Allerede på det tidspunkt var det drept hundrevis av mennesker om mist 180 000 hadde flyktet fra hjemmene sine.


yazidi-isis-mosul_650x400_61479150320jpg
Bombingen av Mosul fører til at folk søker ly der de kanIfølge FN var fortsatt rundt 750 000 fanget inne i den vestlige delen som var omringet i januar. I gjennomsnitt flyktet rundt 5000 mennesker daglig fra byen siden beleiringen ble intensifisert i forrige måned.Chris Moods fra den London-plasserte organisasjonen Airwars antyder at vestlige medier prøver å nedtone krisen.
Oversatt/forkortet/tekst/bilder: Knut Lindtner

Tilbake til Forsiden

Bloggkommentarer levert av Disqus