Hva skjedde i Køln nyttårsaften?

Tysk politirapport:


Den beskriver det som skjedde i Køln på Nyttårsaften som «kaotisk og skammelig». I den understrekes den høyst upassende adferden til overgriperne som kalles migranter, og som forlangte respekt fra politiet.


Grupper av menn bombarderte politiet med fyrverkeri og kastet masse glassflasker på folk rundt seg mens politiet uten å lykkes prøvde å forhindre masseangrep på kvinner, avslørte politirapporten. De klarte derfor ikke å forhindre, ifølge Der Spiegel som offentliggjorde rapporten, slåsskamper, tyverier og overgrep mot kvinner.


Rapporten antyder at politiet på et visst punkt var redd for at det hele kunne utvikle seg med dødelige følger.


«Da vi ankom ble kjøretøyene bombardert med fyrverkeri. På plassen og på trappene til katedralen var det 1000 mennesker, for det meste med migrantbakgrunn som ukritisk skjøt fyrverkeri og kastet flasker inn i folkemengden».


Nivået for respekt overfor politiet beskrives slik: «Jeg har aldri opplevet noe slik i mine 29 år i offentlig tjeneste.»


Forfatteren av rapporten forteller at politiet ble fysisk hindret å komme frem til folk som ropte etter hjelp i folkemengden. På grunn av ressursmangel var det ikke mulig å pågripe overgripere eller få registrert eller identifisert dem. Vitner som prøvde å identifisere overgripere ble truet.


strange_world_by_madelftk.jpg

I slike situasjoner er det lett å skylde på offeret og ikke på overgriper


En syrer som nylig var ankommet og som deltok uttalte ifølge rapporten: «Jeg er syrer. Du må behandle meg vennlig. Merkel har invitert meg.»


Angela Merkel på sin side har nå lovet å vurdere en økning i politiressursene:

«De følelsene kvinnene hadde om å være fullstendig forsvarsløse og overlatt til andres nåde er for meg fullstendig uakseptabelt slik at det er helt nødvendig at det blir klarhet i alt som skjedde.»


I den opprinnelige politirapporten fra Køln nyttårsaften beskrives situasjonen som rolig. Den rapporten er nå trukket og lokale myndigheter sier nå at dette ikke var riktig.


Professor i europeiske studier, Laslo Maracs, sier at hendelsen henger sammen med at myndighetene ikke er i nærheten av å klare å håndtere flyktningekrisen.


«Vi ser ofte i slike tilfeller at ofrene for overgrepene blir avkrevet en måte å oppføre seg på og ikke de som har begått forbrytelsene og skulle være ansvarlige for det de har vært med på.


Kommentar: Denne hendelsen og rapporten som følger den, er et signal om at en uhåndterbar situasjon er i ferd med å bygge seg opp i flere europeiske land, også Norge. Når mange som er verdi- og adferds-kodet på en annen måte enn det samfunnet de skal bo i samles på kort tid og konsentreres på et avgrenset område, vil det utvikles miljøer som kan gi slike utslag som i Køln og andre byer i Tyskland og Østerrike.


Det er en lei tendens i den diskusjonen vi har hatt, å overse slike fakta som vi har liten erfaring med i vår del av verden. Det er utilstrekkelig bare å legge godviljen til.  Dette er dessuten gruppeprosesser hvor mange som deltar er ruset, noe som kompliserer situasjonen ytterligere. At mange er kronisk uten arbeid og noe fornuftig å gjøre, virker i samme retning.


a_stranger_in_a_strange_land_by_blinck-d55bj1e.jpg

Når en står overfor et fenomen en ikke har erfaring med kan bagatelliering være farlig


Det er for meg nærmest komisk å høre politikere snakke om å skaffe folk uten fagkunnskap, utdannelse, språkferdigheter og samfunnskunnskap om det landet de er kommet til, arbeid og dette i massemålestokk.


Når arbeidsledigheten vokser i hjemlandet blir slike uttalelser å regne som en vits. Dette er i ferd med å utvikle seg til et stort samfunnsmessig problem - også for migrantene som ankommer med drømmer om et bedre liv.

Bloggkommentarer levert av Disqus