Hvordan bekjempe islamofobi?

Det at kvinner dekker seg til har åpenbart vært en viktig del av historien om kvinneundertrykkelse. Og det må ha noe å gjøre med eiendomsretten til kvinner - at kvinner betraktes som en gjenstand som en kunne kle på eller av alt etter behov - at de ikke ikke er selvstendige subjekter med egen vilje. Det  er i denne sammenhengen jeg oppfatter "De grønne sin president" i Østerrike sitt forslag.

Knut Lindtner


indian-woman-in-veil-arti-chauhanjpg
Kvinner har vært utstyrt med slør i mange kulturer. Her Indisk Kvinne Med Slør av Arti Chauhan. Men finnes det kulturer hvor menn bruker slør? Kanskje tuaregene?

Østerrikes presidents forslag for å bekjempe islamofobi

 

Ta på slør!


Fra Voltaire Network


Den østerrikske presidenten Alexander Van der Bellen har reagert mot en nylig lov som forbyr kvinner å bære burka (et heldekkende slør). Han har uttrykt ønske om at alle Østerrikes kvinner skal ta på seg slør én dag for å vise sin motstand mot islamofobi.


vanderbellen1-650x4351jpg
Alexander Van der Bellen er en østerriksk sosialøkonom, professor og politiker som fra 26. januar 2017 er Østerrikes president. Han var fra 1997 til 2008 talsperson for Die Grünen (Wikipedia)


I motsetning til det president Van der Bellen tror, er ikke slør en del av islam i dens tradisjonelle form. Ingen av profetens kvinner dekket seg med slør. Det var først i islams 8. århundre at denne tradisjonen oppsto i Bagdad under de abbasidinske kalifene. Så ble den gradvis innført i forskjellige muslimske retninger.  


Tross dette har Det Muslimske Brorskap etter den andre verdenskrig gjort dette til et symbol for sitt politiske prosjekt i muslimske samfunn. Som følge av dette sier det seg selv at å bære slør ikke først og fremst er en religiøs sak, men et politisk valg. Alexander Van der Bellen tilhører gruppen av økologiske politikere som oppsto midt på 1990-tallet rundt den tyske Joseph Fischer. De Bellen støttet NATOs ulovlige intervensjon i Jugoslavia, den som tok side for de muslimske minoritetene.  Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Bilder/tekst: Knut LindtnerTilbake til Forsiden

Bloggkommentarer levert av Disqus