Hvordan takler Trump fiendtlige medier i USA?

Denne artikkelen om kommunikasjonen til president Trump gir kanskje et for positivt bilde av han. På den andre side reiser den en problemstilling som jeg lenge har grunnet på: hvordan skal Trump overvinne den fiendtligheten han møter fra de dominerende mediene som president? I denne sammenheng er dette en interessant artikkel. For det som nå er tydelig er at det er en stor konflikt bak kulissene om retningen på USAs politikk fremover.

Om han klarer eller vil følge opp alle valgløftene sine, særlig i forhold til arbeid og utvikling i USA, må jeg si at jeg tviler på.


Knut Lindtner

liar-donald-trump-attacks-the-new-york-times-for-besmirching-his-massive-crowd-sizejpg

Kommunikasjon - slik president Trump ser det.Av Thierry Meyssan

Vår nettside, Volairenet.org, har i lengre tid bevist at det er mulig å kommunisere om politiske emner uten å bli bannlyst av de store mediene. Donald Trump har nå slått inn på den veien vi åpnet, og som mange andre også følger. Hvis du vil ha nyheter om den neste administrasjonen i USA, må du ikke lese New York Times. De kaster bort tiden med karikaturer, les heller internettsteder som breibart.com. Den kommende presidenten svarer ikke lenger på spørsmål fra Den Store Pressen, men kommuniserer på twitter.com/realdonaldtrump.


Reglene som styrer moderne politisk kommunikasjon ble pådyttet oss av USA, som fram til nå har blitt dominert av puritansk ideologi (politisk korrekte unnskyldninger for feilgrep men som kan tilgis, tro på at de er blitt valgt ut av Gud til å opplyse verden, grenser mellom WASPs (WASP er hvite anglo-saksiske protestanter, eg. den faktiske eliten i USA, overs.) og minoriteter, tro på rikdom som en gave fra Gud til de som tjener Ham, osv.). Ved å kaste til side denne puritanske ideologi som ble grunnlagt i Washington, har Donald Trump også fått en slutt på de nåværende reglene for politisk kommunikasjon.

666643f7fe104ce81f7b87309a4108fapng
WASP (white, anglo-saxian  protestants)

Han baserte ikke sin valgkampanje på store show, delvis underholdning, delvis politikk. Mens hans motstandere paraderte på scenen med stjerner fra show business og buldret med kolossale budsjetter, konsentrerte han budskapet sitt og brukte en tidel mindre midler enn fru Clinton.

Når en tar i betraktning at media generelt var fiendtlige mot han, ga han dem nesten ingen intervjuer, og på møtene sine sluttet han aldri å gå mot deres fordommer. Hans talskvinne prøvde aldri å forføre journalister, tvert imot stolte de på anti-etablerte internettsteder, enten de hadde tilhengere eller ikke. Hans kampanjedirektør drev selv ett av disse stedene.

Målet for kampanjen hans var mot den politiske klassen i Washington. Han leide ikke store møtesaler der, men holdt seg hjemme i Trump Tower i New York. Trofast mot sin egen logikk, leidde han ikke lokaler i Washington for sitt overgangsteam. Derfor blir framtiden avgjort fra New York mens Obama-administrasjonen sitter der og styrer sine saker fra Washington.

Da han ble valgt holdt han ingen pressekonferanse og ga ingen intervjuer, men han henvendte seg til borgerne i USA direkte via Twitter og Youtube. Dette er første gang et statsoverhode har henvendt seg til folket sitt på denne måten, ved i kutte ut de store medier.

Som om valgkampanjen ennå ikke var over, dro han rundt på takk-skal-dere-ha-møter, noe pressen har unngått å nevne. I talene han har holdt takket han velgerne fra minoritetsgrupper (kvinner, spansktalende, afro-amerikanere og homofile) fordi de hadde stemt på han, til tross for det rasist-bildet de største mediene hadde prøvd å klistre på han. Han gjentok budskapet sitt, ikke mot eliten, men mot de metodene de hadde lært i Washington og av den puritanske ideologien som råder der.

 99e5176f3e3a258cfcec15ebe7954545jpg
Sakligheten til de store mediene i USA etter årtier med ensretting, er ikke mye å skryte av.

Til slutt annonserte han sine første avgjørelser. Når det gjelder utenrikspolitikk holdt han fast på at han vil gjøre slutt på Trans-Pacific Treaty (TTP) som hadde til hensikt å skade Kina; han vil ha slutt på politikken om regimeskifter (inkludert Syria); hvis det er mulig vil han erstatte nåværende konfrontasjoner (inkludert Russland) med samarbeid; og han vil reformere de hemmelige tjenester, hvis eneste funksjon i dag er å ta livet av den tredje verdens ledere.

I gamle dager nøt presidentens pressekontakter komfortable kontorer i Det Hvite Hus, og bestemte hvilke temaer som skulle diskuteres. I dag har mesteparten av pressekorpsets medlemmer rømt Washington. De venter hele dagen ved foten av Trump Tower til «The» Donald syns det passer å komme ned, ledsage en av gjestene sine til bilen hans, og droppe noen få kommentarer på veien.

De store mediene, både de skriftlige og de audio-visuelle, fortsetter å spotte den valgte presidenten. De beskylder han for inkompetanse og ekstremisme, men han bryr seg ikke. Han har lykkes med å klatre over deres hoder, og nå kommuniserer han direkte med sine landsmenn.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Bloggkommentarer levert av Disqus