​HVORFOR FLYKTER DE?

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Kåre Wahl i Hammerfest har skrevet denne kommentaren.

Vi oversvømmes av bilder og reportasjer fra flyktningestrømmen til Europa. Men hvorfor flykter de og hva flykter de fra?

Flykningene kommer i hovedsak fra Afghanistan, Irak, Syria og Libya. Det disse 4 landene har felles, er at de alle har vært i krig med USA og NATO, enten direkte eller via leiesoldater. Resultatet av disse krigene har vært ødeleggende.

Irak under Saddam Hussein, Syria under Bashar al-Assad og Libya under Mohammed Gaddafi var i all hovedsak verdslige land med et skille mellom stat og religion. Ulike religiøse retninger levde ved siden av hverandre, om enn med et innslag av tvang.

USAs og NATOS kriger har nå lagt alle disse landene i ruiner. 

Etter den første Golfkrigens ødeleggelser av all sivil infrastruktur i Irak i1990 var landet ført tilbake til en pre-industriell tidsalder.  Under de påfølgende 13 år med sanksjoner døde 500000 barn som følge av underernæring, mangel på elementære medisiner og rent vann.

Så kom invasjonen i 2003 som endte med Saddam Husseins fall. Forsøkene på å bygge opp et stabilt lydrike for USA har vært total mislykkede. I steder har vi fått et land i ruiner og borgerkrig der IS står strekt og utøver terrorisme i sin verste form.  Komikeren Obama har sagt at «vi etterlater oss et suverent, stabilt og selvhjulpent Irak».

Er det rart at folk flykter?

Under Gaddafi fikk libyerne den høyeste levestandarden i Afrika.  ANC lederen Nelson Mandela reiste på sitt første utenlandsbesøk i 1990 til Gaddafi for å takke ham for Libyas støtte til frigjøringsbevegelsen i Sør-Afrika. I sine siste leveår arbeidet Gaddafi (som Saddam Hussein) for å skape en egen valuta som Libyas olje skulle betales med i stedet for dollar. Det var selvfølgelig et slag i ansiktet på USA. Blant annet derfor gikk NATO til angrep i 2011 for å tvinge fram et regimeskifte. CIA-agenten Khalifa Haftar kom med mannskaper fra treningsleir i Virginia for å gjøre den «folkelige» oppstanden mer «folkelig». I den vedvarende bombekampanjen ledet Norge an, med Jens Stoltenberg som statsminister.

Nå har man fått et Libya i kaos med to regjeringer som sloss mot hverandre, en sivil infrastruktur som har brutt sammen og et IS som står stadig sterkere. Før regimeskifte kom det nesten ikke flyktninger fra Libya. Nå strømmer de ut.

Syria har inntil de 4 siste årene vært et enestående eksempel i Midtøsten på hvordan folk med ulike religioner har levd i fred og fordragelighet med hverandre. Bashar al-Assad er alawitt, dvs. en variant av shia-islam med kristent innslag. Al-Atrash, en helt fra frigjøringskampen mot kolonimakta Frankrike, er også kjent for å ha sagt at «Religionen er for Gud, fedrelandet er for alle». Spør du en syrer hvilken religion han tilhører, skal et vanlig svar være «Jeg er syrer».

Allerede I 2002 sa USAs viseforsvarsminister John Bolton i en tale at Syria var en kjeltringstat på linje med Irak som kan forvente å bli angrepet.

Omkring 2010 startet USA for alvor sin kampanje for regimeskifte i Syria. Bashar al-Assad skulle få samme skjebne som Saddam Hussein og Mohammad Gaddafi. Betydelige mengder våpen ble fløyet inn til jihadistene i Syria fra Saudi-Arabia og Qatar via Tyrkia, Jordan og Kroatia. Fra Qatar har det gått 3 milliarder dollar til dem. Dette er dokumentert. 

En rapport fra USAs forsvarsdepartement sommeren 2012 konkluderte med at «jihadistene hadde blitt den drivende kraft i opprøret i Syria».

Krigen i Syria er blitt forferdelig, men den er ingen borgerkrig. Jihadist-gruppene er i hovedsak rekruttert fra utlandet.

Etter 2011 har 4,0 millioner flyktet fra krigen til utlandet. 7,6 millioner er indre flyktninger i Syria. Hvem hjelper dem?

Hvis man virkelig ønsker å stoppe flyktningestrømmen, må man først stoppe krigen. Det å nedkjempe IS er selvfølgelig en bagatell for USAs og Natos militærmaskin - hvis de ønsker det. Spørsmålet er om de ønsker det.

For de som vil lære litt om situasjonen i Syria anbefales:

https://medium.com/news-politics/a-marine-in-syria...

https://consortiumnews.com/2015/07/20/the-us-hand-...

http://www.unz.com/emargolis/destroying-syria-to-m...

Bloggkommentarer levert av Disqus