I Venezuela vil folk ikke ha gatevold og bråk

Oscar Schémel:


conclusiones-1jpg

Meningsmålinger viser at folket i Venezuela ønsker fred, stabilitet og framgang - ikke vold!


Det trengs mye mer enn stemmer for å styre et land.


 Oscar Schémel, president i Venezuelas mest respekterte og uavhengige institutt for menings-målinger, Hinterlaces, legger fram sitt syn på dagens unntakstilstand mellom regjeringen og den høyre-orienterte opposisjonen. Voldelige protester med krav om at president Nicolas Maduros skal gå av førte nylig til 7 dødsofre. 

 

Ifølge Hinterlaces er 76 % av folket mot enhver framtidig internasjonal intervensjon for å fjerne president Nicolas Maduro. 87 % går mot internasjonal militær intervensjon av landet, mens 90 % avviser voldelige protester og anti-regjerings-demonstrantene guarimbas som blokkerer veier. Likeledes er 67 % negative til Organization of American States, OAS.


panama_xotsjpg
USA har fjernet regjeringer i latin-Amerika de ikke har likt med militær makt. Det er derfor Latin-Amerika kalles USAs bakgård. Bildet over er fra Panama-invasjonen i 1989.

  

Hinterfaces viser også at 84 % av innbyggerne er enige i internasjonale innspill som fremmer dialog mellom regjering og opposisjon. 83 % i Venezuela støtter dialog og 67 % mener den er nødvendig for å løse landets økonomiske problemer. Utvilsomt vil flertallet i folket ha fred, stabilitet og framgang og støtter balanserte kompromiss og avtaler som skaper forsoning.


Utvilsomt insisterer opposisjonen på et åpent væpnet oppgjør skal presse fram `la salida`- dvs føre til president Maduros `avgang`. Fra landets nasjonalforsamling går henvendelser til andre land med bønn om å intervenere i Venezuela på ulike måter. Det appelleres om å sanksjonere mot landet og presse på for å få et institusjonelt sammenbrudd. Det anspores til gateopprør og fyres opp under væpnet opprør. Regjeringens økonomiske politikk saboteres og alt gjøres for å hindre nødvendig dialog og skape betingelser som gjør det mulig å kaste regjeringen.


2017-04-10t195228z_2_lynxmped39161_rtroptp_4_venezuela-politicsjpgjpg_1991931196jpg
En del av protestene har fått et voldelig preg slik det som regel blir når motsetninger skjerpes


Overfor de påtrengende problemene i landet, konsentrerer den nåværende opposisjonen alt på et kort: `Å kaste Maduro nå`. Det samme prøvde den på med Chavez, men det fungerte ikke i det hele tatt. Fra nasjonale og internasjonale ultra-høyre-kreftene fremmes ingen konstruktive forslag. De vil ikke ha sameksistens eller endring av regjeringens sammensetning, basert på nasjonalt konsensus. Tvertimot er strategien nå å skape kaos og mer spenning i hele landet for å ødelegge chavinismen, den poliitske arven etter Hugo Chavez. De vil bryte ned det særegne i den bolivariske revolusjonen og føre Venezuela inn i en håpløs situasjon.


Høyre-radikale krefter forstår ikke at strategien svekker og deligitimerer landet internasjonalt via medier og undergraver betingelsene for en god regjering og stabilitet i Venezuela.


Oversettelse, Per Lothar Lindtner, 22/4-17. Kilde: Ivar Jørdres blogg, oversatt til engelsk av Ryan Mallett-Outtrim for Venezuelanalysis.com. , 20/4-17. Hinterlaces. Bilder m/tekst: Knut Lindtner


Tilbake til Forsiden

Bloggkommentarer levert av Disqus