Ingen rapporter fra Mosul, for nå er det USA som bomber.

Russerne bombet i Øst-Aleppo i høst, USA bomber Mosul nå. Da får vi to forskjellige fremstillinger i vår medier. Russerne som skurker - ikke et ord om USA.


Her er hva Klassekampen refererte fra Jan Egeland i høsten 2016 med fet skrift:

Egeland: – Kunne ikke vært verre i Øst-Aleppo

Og til TV2 sa Egeland ifølge TV2s nettside:

– Jeg snakket med flere som var den siste gjenlevende i sin familie

I Syria har Assad-regimet startet terrorbombingen mot sin egen sivilbefolkning. – De skyter bevisst mot boligblokker, sier Egeland i Human Rights Watch.


jan-egelandjpg
Jan Egeland

Hvor er Klassekampen, TV2 og Egeland nå vedrørende Mosul?

Artikkelen under forteller om USAs holdning til krig og bombing, men ikke minst forteller det om hvordan våre medier - inklusive Klassekampen - fungerer. De er ikke sannhetssøkende, men tjener som et redskap for den rådende makten. Deres oppgave er å smyge på oss de brillene som gir oss deres virkelighetsforståelse. De produserer ideologi og formidler ikke det som faktisk skjer.


Mosul er en større by enn det Øst-Aleppo. Antallet mennesker i Mosul er mangedobbelt det som befant seg i Øst-Aleppo, og byene er tettere befolket. Dessuten overdrev våre medier antallet mennesker i Øst-Aleppo, noe som ble klart da bydelen ble befridd. Det som nå skjer i Mosul er en langt større humanitær katastrofe enn i Øst-Aleppo, men nå er det tausheten eller omskrivningene som rår.

 

Knut Lindtner


Større antall drepte i flyangrep i Mosul enn Aleppo.


iraq-mosul-bombingjpg
USAs bombing (bildet) i Mosul er langt verre en den Russland stod for i Øst-Aleppo.


Men dette blir det ikke skrevet om i media.



Antall sivile drepte av luftangrep fra den USA-ledete koalisjonen mot den irakiske byen Mosul overskrider det antallet som media meldte om i operasjonene til de syriske og russiske styrkene da de inntok Aleppo. Dette har den London-baserte Airwars overvåkningsgruppe uttalt.



«Siden angrepene begynte, først mot Øst-Mosul, og så mot Vest-Mosul, har vi sett en bemerkelsesverdig endring i Mosul. Først ble det rapportert om et titalls sivile som ble drept hver uke eller hver måned, så økte det til hundrevis som blir rapportert døde hver uke nå av koalisjonens luftangrep, fortalte Airwars direktør, Chris Woods, til RTs Ruptly videobyrå.


chris-portraitjpg

Chris Woods



Rapporter om sivile tap har blitt fulgt på daglig basis i Mosul siden november, da irakiske styrker, støttet av de USA-ledete koalisjonen, startet sin operasjon mot Den Islamske Staten, forteller han.



De bomber helt tilfeldig og sivile i Mosul tviler på koalisjonens påstand om at de bomber forsiktig. «Vi er kommet forbi det punktet der individuelle hendelser skiller seg ut for oss lenger - det er to, tre, fire, fem påståtte hendelser hver dag. Våre folk har problemer med disse påstandene akkurat nå. Intensiteten er så høy», sier Woods.



«Dessuten ser vi et liknende antall hendelser rett over grensen rundt Raqqa (IS sin siste garnison i Syria) nå, noe som det aldri blir rapportert om», legger han til.


women-isis-4jpg

Gatebilde fra dagens Raqqa. Byen hadde før krigen knapt 200 000 innbyggere



Ifølge Airwars-direktøren har antallet sivile tap i Mosul overskredet de i Aleppo, som ble befridd fra terroristene av syriske militære og russiske luftstyrker.



«Vi ser mye verre tall nå i Mosul enn det vi gjorde i Aleppo. Det var en rapport i British Daily Telegraph sist weekend som fortalte at 300 sivile døde i kun to nabolag til Mosul i en 24-timers periode som et resultat av luftangrep», sa han.



Operasjonene i Aleppo ble omfattende dekket av mainstream media, som anklaget Damaskus og Moskva for å drepe uskyldige sivile, og for krigsforbrytelser.


a9f0cd85-658c-47e0-8cef-b54582e4dabc_w1023_r1_sjpg
Syriske barn under bombingen av Øst-Aleppo



«Vi så aldri et så stort antall døde i Aleppo. Vi var der under de siste kampene i Aleppo - faktisk under hele beleiringen - og vi så en betydelig internasjonal dekning av mediene. Så hvorfor er det en forskjell nå? Hvorfor er ikke den internasjonale pressen engasjert i sivile tap i Mosul?», spør Woods demonstrativt.



«Antallet øker raskt»: Det bygges nye Mosul-leire i all hast ettersom tusener fortsetter å flykte.



Woods sier at « Hvis vi virkelig ser det verste av sivile døde nå, burde hele denne krigen vært noe som var blitt gjort kjent offentlig. Men når vi ikke rapporterer om disse døde er det farlig, for da kan det komme noen som Trump som tror at han kan beordre flere flyangrep og og risikere flere sivile fordi alle rundt ham forteller han at sivile ikke dør».


img_2011761018jpg

Irakiske barn i Mosul hvor USA bomber



«Det er dypt urettferdig» sier Mosul-flyktninger til RT, de som har overlevd IS og luftangrepene fra den USA-ledete koalisjonen.

Militæroperasjonen i Mosul har ført til en humanitær krise i Iraks nest største by, med mennesker som allerede lider under kamper, og som nå er uten mat, vann og strøm Mer enn 200 000 flyktninger har rømt fra byen siden oktober ifølge International Organization for Migration.


Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Bilder/tekst: Knut Lindtner

 Tilbake til Forsiden

Bloggkommentarer levert av Disqus