Irak og Rupert Murdoch-forbindelsen: Media-mogulens nettverk av de som støttet krigen

av Andy McSmith

for the Indepentent, 8. juli, 2016

 

Tilbake i 2003 slo Murdoch-pressen på stortromma for Irak-krigen.  Men få av nøkkelspillerne er nevnt i Chilcot-rapporten.

 

chilcotreport.jpg

Granskingsrapporten om Englands rolle i Irak-krigen, den såkalte Chilcot-rapporten (etter lederen for undersøkelseskommisjonen, sir John Chilcot), ble publisert den 6. juli i år.

 

rupert-murdoch.jpg

Medie-mogulen Rupert Murdoch

 

For fjorten år siden hjalp hr. Murdoch til med å forberede folkeopinionen på begge sider av Atlanteren på en invasjon av Irak.


De skrikende overskriftene i dagens The Sun er med på å ødelegge Tony Blairs rykte.  «Masseødeleggelsesvåpen» tordner de.  Det er litt frekt, når man tar i betraktning den rollen The Sun og resten av det verdensomspennende mediaimperiet til Rupert Murdoch skrev i forkant av Irak-krigen.

thesunforsideblair.jpg

Forsida til the Sun, 8. juli. "Massebedragsvåpen" er et ordspill rundt det engelske begrepet "weapons of mass destruction", masseødeleggelsesvåpen.

 

Paul Dacre, redaktør i Daily Mail, summerte det opp i sitt bevis i til Leveson-utspørringen (om etikk i britisk presse).  «Jeg er ikke sikker på om Blair-regjeringen - eller Tony Blair - hadde vært i stand til å få britene med på krig hvis det ikke hadde vært for den fantastiske støtten de fikk fra Murdoch-avisene.  Det er ikke tvil om at dette kom fra Murdoch selv».

 

 

foxwatching-fox-news-again.jpg

"Har du sett på Fox News nå igjen?"

 

På den ene siden av Atlanteren hisset  TV-kanalen Fox News, eid av Murdoch, opp stemningen mens de slo på stortromma for en Irak-krig.  I slutten av mars 2003 hadde de 5,6 millioner seere i beste sendetid, sammenliknet med CNNs 4,4 millioner.  På vår side av havet hadde de fire avisene hans en liknende funksjon, og da teller en ikke med alle de andre overskriftene i avisene hans verden over, som skrev om saken med bemerkelsesverdig enighet.  En analytiker har regnet ut at 175 redaktører rundt omkring i verden, gladelig delte Murdochs entusiasme for invasjonen.


Få av de som var med på å spre denne entusiasmen i Storbritannia blir nevnt i Chilcot-rapporten,   selv om deres samlede innflytelse på saken var enorm.  Og mange av nøkkelpersonene har fortsatt, lykkelige, å arbeide for Murdoch.

 

Rupert Murdoch

 

Tony Blairs forhold til Washington i oppløpet til krigen var ikke alltid lett.  En fraksjon i Det Hvite Hus, inkludert USAs utenriksminister Donald Rumsfeld, brydde seg ikke om Storbritannia ville være med på invasjonen eller ikke.  Åtte dager før invasjonen, i mars 2003, ble Blair desperat da  Rumsfeld på en pressekonferanse gjorde kjent at USA kunne sette i gang invasjonen uten britene.  Den kvelden fikk den utslitte statsministeren en uventet telefonoppringning fra Rupert Murdoch.  Chilcot-rapporten skriver at Downing Street ikke har noen data om denne oppringningen, noe som antyder at mediemogulen ikke behøvde å gå gjennom Downing Streets sentralbord.  Ifølge dagboken til Blairs spin-doktor Alastair Campbell, «presset Murdoch på timingen, han fortalte hvordan News International ville støtte oss, og så videre.  Både TB og jeg følte at dette kom fra Washington, og var nok et eksempel på deres mer enn grove diplomati».

murdochsmeideimperium.jpg

Murdochs medieimperium, verdi år 2010

 

 

Rupert Murdoch har langvarige bånd til USAs republikanske parti.  Det er bra for forretningene hans og passer bra til hans høyrevridde meninger.  For fjorten år siden hjalp han til med å forberede folkeopinionen på begge sider av Atlanteren på invasjonen av Irak.  Han uttalte også at  en av fordelene med invasjonen var det ville bli billigere olje. 


Nå er han en svoren støttespiller for Donald Trump.  I mars giftet han seg med den tidligere modellen Jerry Hall, hans fjerde kone.  Han er 85, hun er 60.

 


Rebekah Wade (nå Brooks)

brooks-blair-hacki_1947185i.jpg

Rebekah Wade/Brooks var redaktør for the Sun under Irak-krigen. Hun er nå sjef for News International. Her sammen med Tony Blair.

 

Hun ble ansatt som redaktør  i The Sun i januar 2003.  Hun var tidligere redaktør i News of the World, og hun ser ut til å ha vært enda ivrigere med i «krigen mot terror» enn sin spektakulært sjåvinistiske forgjenger David Yelland.  The Sun argumenterte med at «en rask og suksessfull krig vil bevise for verden hvilken dødelig trussel Saddam har vært i årevis, og det vil sikre Blairs plass i historien»


Da liberaldemokratenes leder Charles Kennedy sto fram som leder for opposisjonen mot krigen, kjørte The Sun bildet hans opp på forsiden med en slange i bakgrunnen, og med  bildeteksten «Se på forskjellen.  Den ene er et reptil uten ryggrad.  Den andre er en giftig slange».


Andre som var mot krigen - Jacques Chirac, Robin Cook, Clare Short - ble også  brutalt fordømt.


Etter at hun ble utnevnt til utøvende sjef for News International i 2009, gikk Brooks av etter skandalen om telefonavlytting i 2011.  I 2014 ble hun frikjent fra å ha hatt noen forbindelse med skandalen. (Men hennes tidligere elsker, Andy Coulson, ble dømt).  Hun ble gjeninnsatt som administrerende direktør sist september.


 

Robert Thomson

robertthomson.jpg

Robert Thomson, som redaktør for The Times, sørget for at avisa støttet å gå til krig mot Irak. Han ble senere konsernsjef i News Corp.

 

Den publikumssky australieren, som tidligere var redaktør i The Times, er blitt sagt å stå nærmere Murdoch enn noen annen mann.  I 2002 og 2003 svingte han The Times mot å stille seg bak krigen.


Ifølge Chilcot-rapporten refererte John Williams, sjef for nyhetene fra FCO (Foreign and  Commonwealth Office) bifallende til The Times sin dekning i et budskap til Jack Straws private kontor (11. mars 2003), der de skriver at «prosessen med å forberede media og folkeopinionen på aksjon i Irak er i gang».  


Thomsons avis forble entusiastisk da invasjonen var i gang, og den 10. april 2003 hadde de en kjempeoverskrift med tittelen «Seier i 21-dagers-krigen».

  

Thomson forlot The Times på slutten av 2007, og flyttet til USA.  Etter en periode som sjefsredaktør i Dow Jones og administrerende redaktør i Wall Street Journal (begge eid av Murdoch), ble han konsernsjef i News Corp i januar 2013.


Michael Gove

michaelgove.jpg

 Michael Gove, assisterende redaktør for The Times og ivrig krigshisser. Ikke nevnt i rapporten.

 

 I 2003 var Gove assisterende redaktør i The Times.  Han var så ivrig for en militær intervensjon at Tony Blair nesten framsto som en pasifist til sammenlikning.  I en artikkel den 3. desember 2002 fordømte han «den ulykkelige delen av den britiske venstresiden, hvis antipati mot vestlig politikk gjorde dem til Saddams nyttige idioter».  Han spurte:»Hvorfor er det slik at så mange av de med en slik politisk overbevisning er drevet av et ønske om å frigjøre de som lider, men de velger å gå mot en aksjon som vil frigjøre millioner fra elendighet?».


Nå er han bedre kjent for sin lidenskapelige, veltalende og ukvalifiserte støtte til et annet risikabelt eventyr - Brexit.  Gove var ikke  verdt å nevne i Chilcot-rapporten.  Men tidligere denne uken ble tory-veteranen og parlamentsmedlemmet Ken Clarke fanget opp av et kamera da han ga sin vurdering av Michael Gove.  Denne var da fortsatt med i lederstriden i det konservative partiet.  «Med Michael som statsminister kommer vi til å gå til krig mot minst tre land samtidig», spøkte Clarke.

 

Sir John Scarlett

sirjohnscarlett.jpg

Sir John Scarlett var en av de få som fikk tyn i rapporten. Tidligere styreleder i Joint Intelligence Committee (JIC) og sjef for MI6. Nå direktør for Times Newspaper Holdings.

 

Få mennesker kommer så dårlig ut av Chilcot-rapporten som lederen for regjeringens etterretningskomite (JIC).  Han blir alvorlig kritisert, spesielt for å ha oversett muligheten for at Irak kanskje ikke hadde masseødeleggelsesvåpen.  «Ikke på noe grunnlag var hypotesen om at Irak hadde kjemiske, biologiske eller atomvåpen undersøkt av JIC.  Iraks påstand om at de ikke hadde noen slik våpen og heller ikke planer om det ble avvist som bevis på strategisk nektelse».  Scarlett,som også var ansvarlig for å produsere dette «uærlige dokumentet» ble senere adlet og ansatt som leder for MI6.  Etter at han gikk av fra den stillingen i 2009 har han funnet seg en rekke lukrative roller - inkludert en som direktør for Times Newspaper Holdings.  Han har også skrevet artikler for The Times.


José Maria Aznar

josmaraaznar.jpg

José Maria Aznar, statsminister i Spania i 2003. Alltid lojal mot USA. Vraket ved valget i 2004. Nå styremedlem av News Corporation.

Den eneste europeiske regjeringssjefen som konkurrerte med Tony Blair om å holde seg inne med Washington var den spanske statsministeren.  Ifølge meningsmålinger var 91 % av den spanske befolkningen mot krigen.  Men Aznar brukte Spanias plass i FNs sikkerhetsråd til å støtte USA.  Han måtte gå etter et valg i 2004.  Spania er nevnt sju ganger i Chilcot-rapporten, alltid som en trofast alliert til USA og Storbritannia.  Aznar ble i 2006 et av styremedlemmene i News Corporation.

newscorporationbygg.jpg

Mediekonsernet News Corporation ble grunnlagt av Rupert Murdoch i 1979. Murdoch er også selskapets største eier og administrerende direktør.

 

 

Andy McSmith

for the Independent, 8. juli, 2016

 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

 


Lagre

Lagre
Bloggkommentarer levert av Disqus