IS kan ikke bare bekjempes med våpen

Journalist rapporterer fra IS-hovedstaden Raqqa.


Jurgen Todenhofer er den første vestlige journalist som har fått tilgang til IS-kontrollert område. For et år siden tilbrakte han 10 dager sammen med IS, blant annet i Raqqa (ca. 100 000 innbyggere) i Øst-Syria. Han fortalte at de prøvde å etablere statlige institusjoner med ble a. skattlegging og administrasjon.


I Raqqa var det fult av liv i gatene. Livet virket helt normalt, men en må huske på at alle kristne og sjia-muslimer var fordrevet eller drept. Det var bare sunnier tilbake. Like vel er det mye frykt under overflaten. Gjør du en feil kan du bli drept. Folk kunne straffes med fengsel hvis de besøkte en kjæreste eller tok sovepiller som var forbudt. Men vanlige mennesker bryr seg ikke så mye, sier han, for livet var heller ikke noe særlig før IS overtok.


Det var ikke mange kvinner i gatene og de var dekket av slør. Bare gamle kvinner fikk gå uten, for de var ikke tiltrekkende lenger.


Det var en del ungdommer fra andre land, fra Kaukasus, Tyskland, Frankrike Storbritannia osv. En viktig grunn for dem å slutte seg til IS at det nå følte de var viktige. Det hadde en misjon - et oppdrag. For første gang i livet var det noen som sa til dem at de betydde noe. I hjemmelandet hadde de en klar opplevelse av at var de uten betydning. Men her ble de fortalt at det var de som var stjernene nå. Hvis noen angret seg og ville hjem, var returen stengt. Det ble ansett som forræderi og straffet med døden.


Et problem for mange var at de ikke fikk sloss mot soldater fra USA, men måtte kjempe mot muslimer. Det ble ikke oppfattet som særlig heroisk å sloss mot sine trosbrødre. Kamp mot russiske soldater ville også gi høyere status.


Også andre deler at det de hadde blitt fortalt stemte ikke. De levde ganske miserable liv og ikke i den luksus med de fordeler som de var lovet.


Selv om dette ikke ble fortalt hadde Todenhofer et inntrykk at de fortsatt fikk utstyr og penger fra Gulf-monarkiene, særlig Saudi-Arabia. Våpen kunne også kjøpes svart. Alt kan kjøpes for penger. Mesteparten av ammunisjonen fikk de fra den Frie Syriske Armeen (FSA). Det er USA som forsyner FSA, men de og de som støtter dem er i dag av liten betydning, sa Todenhofer.


Jeg kan ikke vurdere den russiske hæren, sa Todenhofer, men USAs marines har ikke sjanse mot dem. Det er innstilt på å dø, og det er ikke USAs marines.


Hvis en virkelig vil skape problemer for IS er det flere ting som må gjøres, sa Todenhofer. 

En må stoppe leveringen av våpen og penger fra Gulf-monarkiene. 

Den Tyrkiske grensen må stenges. 

Det tredje er en forsoning mellom sunnier og sjiaer i Irak, Syria og Tyrkia, for IS får oppslutning blant de som er misfornøyd meg regjeringen i disse landene.


Å bekjempe IS krever en intelligent strategi, sa Todenhofer.

Bloggkommentarer levert av Disqus