IS selger olje

IS har deler av inntekten fra eksport av olje.


«Denne skjer gjennom kurdisk og Tyrkisk område. Selv om Washington kunne begrense denne ulovlige trafikken har de valgt å konsentrere seg om andre forhold. Det er et spørsmål om prioritering. De har aldri satt inn nok ressurser til å kunne gjøre dette. Andre mål og oppdrag er vurdert som viktigere og har dermed lagt beslag på etterretningen og taktiske ressurser.»


Det er den tidligere varsleren, John Kiriakou, som sier dette. Han arbeider nå for «Senatets Komite for Utenriksrelasjoner» som seniorforsker.

Han sier at IS sin olje - navlestreng kunne kuttes hvis USAs regjering virkelig ønsket dette. IS tjener ca. $400 millioner dollar (ca. 3,5 milliarder norske kroner) i året på denne eksporten.

Ifølge Kiriakou er det noen på tyrkisk side av grensen som tjener på dette. Det er for mange som er knyttet opp mot dette til at det kan stoppes der. De riktige folkene er rikelig smurt, sier han.

Regjeringen er ikke dirkete knyttet opp mot denne handelen, antyder han. Det er heller korrupte deler av det tyrkiske militære og lokale tjenestefolk i regionsregjeringen i sørvest-Tyrkia som driver med dette.

De rikeste oljefeltene til IS er sør for Irbil i Irak. Da blir den mest sannsynlige transportruten vestover gjennom kurdisk område. IS ulovlige oljehandel følger samme rute som Saddam brukte for å omgå de internasjonale straffetiltakene.

Ifølge Kiriakou ligger forholdet til rette for et samarbeid med Russland om denne saken. Begge parterer ønsker å bli kvitt IS.

Kommentar: Da er det grunnleggende spørsmålet hvorfor det ikke skjer. Det kan ikke skyldes Russland som har invitert lenge til et slikt samarbeid. Det må være sterke militære og politiske krefter i USA som blokkerer en slik utvikling. Slik sett er det dermed forståelig at USAs bombing er ineffektiv. De sloss kanskje først og fremst med seg selv.

 

Bloggkommentarer levert av Disqus