Kan Portugal stoles på?

Råd fra onkel Sam: 

Tilliten til trofast alliansepartner er truet. USA-ambassadøren i Lisboa advarer mot regjeringen med støtte fra venstresiden i Portugal. Dårlig selskap kan smitte.  

Robert Sherman, US-ambassadør til Portugal fra april 2015 er bekymret. I intervju med  radio-kanalen Renascença sier han 19/11 at alliansen av sosialister og venstre-partier utgjør en sikkerhetsrisiko for Vesten: `I farlige og vanskelige tider må vi spørre om Portugal fortsetter som lojalt medlem av den alliansen som trengs for å eliminere terrorismen.`  

Rett nok forsikret PS-statsministerkandidat, António Costa, at Portugal fortsatt blir NATO -og EU-land. Men hans venstre-allierte er klare NATO-motstandere. Portugal var med å stifte NATO i 1949 under Salazars militærdiktatur. Landet var geo-strategisk viktig og ble regnet som en antikommunistisk bastion da. 

Det fører til Shermans spørsmål om `NATO og USA ennå kan stole på landet`? Shermans far hadde gitt ham disse ordene med på veien: `Si meg hvem dine venner er og jeg skal si deg hvem du er`. PS-Costa vil altså ha allianse med 2 anti-NATO-partier, som til og med fordømmer manøveren Trident Juncture. Det bekymrer Sherman. Under den største NATO-manøveren på 10 år trener 36 000 på rask innsats ved Middelhavet. Sherman bedyrer at «USA ikke tar stilling til interne forhold, men respekterer portugisernes demokratiske beslutninger». Likevel følger han meget nøye med. En mulig regjering av PS-Costa vil ikke Sherman måle ut fra hva den sier, men hva den gjør.


1381168014_804776_1381168184_noticia_normal.jpg

Kommunistene har alltid vært en kraft i Portugal. De var helt sentrale i "nellik-revolusjonen" i 1975 som førte landet over fra diktatur til borgerlig demokrati.

 

I uke 48 i år tok president Cavacos endelige beslutning om å følge parlamentariske prinsipp om å regjere på basis av folkets flertall etter valget 4/10-15. Da gikk flertallet til PS, BE og alliansen PCP/de grønne. Dette flertallet stemte ned i parlamentet en konservative PSD-CDS-koalisjon med Coelho som statsminister. Coelho var valgets taper, men ble bedt av presidenten om likevel å danne regjering. Årsaken var at presidenten ville ikke ha kommunister i regjeringen.


images-6_9.jpeg

President Silva som forenhver pris ville unngå kommunister i regjeringen. Hensynet til EU og USA var viktigere enn demokratiet i Portugal.


Til slutt måtte likevel Cavaco Silva bite i gresset og avløse Coelho med Costa. Først etter mistillitsvotering blir han tatt i ed som Portugals nye statsminister 26/11-15. Det skjedde først da presidenten innså at om han vil beholde Coelho ved roret, ville landet sitte med et forretningsministerium. Etter Portugals forfatning kan det ikke avholdes nyvalg før sommeren 2016.  


Det store spørsmålet nå er: Hva skjer ved valg av ny president i Portugal, 24/1-16?   

Diplomater bryter folkerettsregler når de blander seg inn i interne forhold i andre land, men når US-ambassadøren i Portugal gjør sånt, er det gammel tradisjon: Shermans forgjenger, Frank Carlucci, tjente USA i Portugal fra 1974 til 1977. Etter nellik-revolusjonen I Portugal i 1975 var han rådgiver for høyre-politikere i landet. Derfor kunne han uten omskolering gli rett over i stilling som visedirektør i CIA og havnet til slutt som USAs forsvarsminister. . 

Oversettelse, Per Lothar Lindtner, 16/12-2015. Kilde: JW/ Peter Steiniger.           

Bloggkommentarer levert av Disqus