Konflikt Tyrkia vs. USA

Motsetningene i Nato forsterkes.


Tyrkias president: Er vi ikke NATO-allierte?


«Vesten har ingen sjanse til å stoppe tilstrømmingen av flyktninger fra Syria», sa den tyrkiske presidenten nylig. Han lovet også fortsatt granatbeskytning av syriske kurdere og kritiserte samtidig vesten for å støtte kurdiske organisasjoner.


«Det spiller ingen rolle om vesten handler på en brutal, inhuman og skruppelløs måte. de vil likevel ikke kunne kontrollere tilstrømmingen av flyktninger», sa Erdogan onsdag ifølge «Anadolu News».


Dette høres nærmet ut som en trussel, men for å oppnå hva? Men så sa han:


«Både PYD og YPG (Syrisk/Kurdisk organisasjoner) er Assad-regimets organisasjoner», og så føyde han til at disse var i praksis det samme som den tyrkiske PKK. Vesten skulle derfor definere disse som terror-organisasjoner og behandle dem som dette.


Han gjentok dessuten at USA måtte velge mellom Tyrkia og de Syriske kurderne. «Det faktum at USA støtter YPS (kurdernes militære grein) kan jeg vanskelig forstå. Er vi ikke Nato-allierte? Er dere våre venner eller PYDs (den kurdiske politiske greinen) venner?», sa han. «Vi vet at vi trenger venner, men hvis dere ikke anser oss som venner, si det høyt og tydelig».

 

images-3_21.jpeg

Kanskje dette Mao-sitatet kan være til trøst?

 

Han føyde til at Tyrkia ikke ville stoppe granat-beskytningen inn i Syria. Syria har klaget denne beskytningen inn for FNs sikkerhetsråd. Det er i alle fall et eklatant brudd på alle normale mellomstatlig forhold.  


USA og Frankrike har også uttrykt bekymring for det Tyrkiske granatbombardementet og bedt partene inngå en avtale om våpenhvile.


«Alle medlemmene i sikkerhetsrådet … er enig i å be Tyrkia om å forholde seg til internasjonal lov,» sa Venezuelas FN-ambassadør som nå leder sikkerhetsrådet. «Rådet er bekymret over de tyrkiske angrepene inn i Syria.»


Alt dette demonstrerer en dyptgripende splittelse innad i NATO. Den er så fundamental at den nå kommer til overflaten, noe som aldri skjer med mindre uoverensstemmelser. Det er sannsynligvis Tyrkia som kommer til å sitte med Svarteper når Syriakrigen forhåpentligvis snart er over.


Det er også på sin plass å notere seg at Tyrkia truer med å sende flere migranter til Europa hvis en ikke gjør det de ønsker. Det betyr at de brukes som et pressmiddel slik mange lenge har hevdet.

Bloggkommentarer levert av Disqus