Konfliktene i Venezuela eskalerer

No Pasarán! Venezuela. 

Chavister hindrer angrep på regjeringen med større mot-demonstrasjon. Ekstreme opposisjons-ytringer fører til flere drepte.


article-2557696-1b7032a800000578-188_964x641_1jpg
Fra en av de voldelige demonstrasjonene høyresiden organiserer for å få fjernet landets folkevalgte president

Venstresiden i landet klarer ennå å mobilisere hundretusener. En kjempe-demonstrasjon på Avenida Bolivar i Caracas og møter i flere andre byer er svaret fra chavister, som vil fortsette kursen til avdøde president Hugo Chávez, som døde i 2013. De mobiliserer altså mot høyre-opposisjonens protestaksjoner og innblanding fra OAS, US-administrasjonen og andre høyre-orienterte regimer på det amerikanske kontinentet. I en tale på 1 og en halv time sa president Nicolás Maduro at `3 millioner fulgte oppfordringen fra PSUV, regjeringspartiet og andre bevegelser, og viste sin støtte til regjeringen`. En klar overdrivelse, men det samme kan sies om uttalelsen fra opposisjonslederen Henrique Capriles Radonski, som også sa at høyre-opposisjonen mobiliserte `millioner på gatene`. 


marcha_unidad_vp1jpg
Fra chavistenes motdemonstrasjon på Avenida Bolivar.  

          

Høyre-alliansen MUD, samling for demokratisk enhet, mobiliserte til `alle demonstrasjoners mor`, 19/4. Titusener regjeringsmotstandere samlet seg i hovedstadens østlige bydeler. Men de regjeringstilhengere som også samlet seg der, ville marsjere til byens sentrum. To leirer ble holdt fra hverandre ved hjelp av sperringer, tåregass og vannkanoner.


Politi og nasjonalgarde prøvde å hindre sammenstøt, men kom i nærkontakt med folk fra høyre-opposisjonen. Videoer viser hvordan maskerte militante dirigeres av folk høyresiden i parlamentet og Freddy Guevara fra høyre-partiet Voluntad Popular (VP) ba de maskerte om `å slutte seg til opptoget i `2. rekke` for å forsvare opposisjonen og kaste tilbake granatene`. Fordi veien til sentrum var sperret, angrep gatekrigerne ordenskrefter og butikker.


sanantonio520360jpg
Veisperringer, eller brennende barrikader, satt opp i bydelen San Antonio

Også i andre delstater kom det voldelig kaos. I delstaten Zulia ble boligdepartementets kontorer plyndret og antent, på øya Margarita satte opposisjonelle en offentlig bygning i brann. Medie-rapporter går ut på at 300 personer ble arrestert. I San Antonio, en forstad til Caracas, ble et 28-årig medlem av nasjonalgarden som fjernet barrikader, truffet og drept av en snikskytter.   

 

Opposisjonen anklaget sikkerhetsstyrker eller regjeringstilhengere for 2 andre dødsfall. I Caracas ble en 17-åring så hardt skadet at han døde senere på sykehus. Ifølge den uavhengige dagsavisen Últimas Noticias hadde det ikke noe med opposisjonens politiske markeringer å gjøre, men var et `uaktsomt drap`.


Rapporten viste til en episode der en gruppe motorsyklister var involvert. I San Cristóbal, nær grensen til Colombia, ble en ung kvinne drept. Først het det at hun ble skutt av en av motor-syklistene. Senere ble en av de lokale innbyggerne arrestert, som innrømmet å ha skutt fordi `han følte seg truet av motorsyklistene`. Skuddet rammet kvinnen som tilfeldig kom i mellom de involverte. 

       

André Scheer, Junge Welt, 21/4-17. Oversettelse, Per Lothar Lindtner, 22/4-17.

Bilder m/tekst: Knut Lindtner


Tilbake til Forsiden

Bloggkommentarer levert av Disqus