Krigsmakten styrket

Poroshenko: Vi har styrket krigsmakten under Minsk 2.

Dette sier Ukrainas Poroshenko i en tale til soldater. Våpenhvilen har gitt oss den muligheten.

«Tross all kritikk har Minsk-avtalen gitt oss tid til gjenoppbygging av Ukrainas forsvar. Det har gitt oss muligheten til å redusere gapet  i militær kapasitet mellom oss og Russland», Sa Ukrainas leder. «Tiden for luftig pasifisme og kortsiktig avvisning av sikkerhetsspørsmål tilhører fortiden», sa han.

«Den militære trusselen fra øst vil vedvare i årtier fremover», sa Poroshenko. «Den vil ikke bli borte i overskuelig fremtid, slik at våpentrening er helt nødvendig.»


Dette hører ikke ut som en fredens mann. Tver imot. I mine ører høres dette ut som en person som ønsker en ny runde med krig - til tross for to ydmykende militære nederlag allerede. Og dette bekreftes av det som har skjedd den siste tiden. Kievregjeringen har flyttet frem tunge våpen til fronten - stikk i strid med Minsk 2 -avtalen som ble inngått i Minsk i februar med Tyskland, Frankrike og Russland som pådrivende stormakter.

Men granatskytingen mot storbyen Donetsk har fortsatt hele tiden og blitt forsterket de siste dagene. I praksis er nå Minsk 2 - avtalen så gjennomhullet av avtalebrudd at den ikke er verdt papiret den er skrevet på.

Vi står sannsynligvis overfor en ny runde krig mellom opprørere og regjeringshæren i Kiev. Dette er helt paradoksalt fordi Kiev-styret er i praksis konkurs og skulle brukt alle krefter til å løse landets økonomiske problemer. Istedet har de satset på ny krig og pengene til krigsutstyr. Befolkningen står overfor nye nedskjæringer. Meningsmålinger viser at den er voldsomt upopulær. Maidan har gitt befolkningen det motsatte av det som ble lovet.

I tillegg er det en rekke rapporter som viser synkende kampmoral hos troppene, vansker med rekruttering, dårlig utstyr osv. En ny runde med krig vil fra Kievs posisjon være et ytterst usikkert prosjekt med stor fare for katastrofalt utfall. 

På den andre siden vil landet på grunn av økonomien risikere også å gå i oppløsning. Men krig er alltid den dårligste løsningen. Alltid. For noen må betale med liv, lemmer og ødeleggelser.

Vi kan regne med at våre medier, som ikke har klart å rapportere om drepingen av sivile som følge av vedvarende granatskyting inn i Donetsk, heller ikke vil gi noen god dekning fremover av det som skjer. Putin og Russland er demonisert og vil være det så lenge NATO krever det. Slik er virkeligheten til den frie pressen.

http://www.rt.com/news/313127-minsk-agreement-poro...

Bloggkommentarer levert av Disqus