Kritiske medier må stoppes

Oppløsningen av demokratiet fortsetter i NATO-landene

Denne artikkelen er oversatt og forkortet av Knut Lindtner

Bilder m/tekst: Knut Lindtner


Russia Todays (RT) bank-kontoer er stengt, sier RTs sjefsredaktør Margarita Simonyan. Maria Zakharova, pressetalsperson for Russlands UD, reagerte med å si at det ser ut til at det å forlate EU også medfører at en forlater forpliktelsen til ytringsfriheten i landet.


«Våre kontoer er blokkert. Alle sammen. Avgjørelsen kan ikke diskuteres. Vær hilset ytringsfrihet!», sier sjefredaktør på sin Twitter-konto.


m_simonyan_150x200.jpg

Margarita Simonyan


The National Westminster Bank har informert RT i Storbritannia at de ikke lenger vil ha denne nyhetsformidleren som sin klient. Det ble ikke gitt noen forklaring på avgjørelsen.


«Vi har nylig hatt en gjennomgang av våre bank-arrangementer med dere og kommet frem til den konklusjonen at vi ikke lenger vil betjene dere», skriver NatWest i et brev til RTs London-kontor.


Banken skrev at hele Royal Bank og Scotland gruppen, som NatWest er en del av vil nekte å betjene Russia Today. I brevet skriver de at beslutningen var endelig og at de ikke var «innstilt på å gå i noen diskusjon om saken.»


RTs pressekontor pekte på at NatWest er en del av Royal Bank og Scotland gruppen og i den er regjeringen i Storbritannia en betydelig aksjeholder.


«Beslutningen er uforståelig og uten advarsel. Den er imidlertid i tråd med utallige tiltak som er utført i Storbritannia og eller i Europa de siste årene for å sosialt utstøte, stenge eller vanskeliggjøre arbeidet til RT. RT i Storbritannia vil fortsette sine virksomheter uavbrutt», sa den offisielle uttalelsen.


«Det er mer enn en tilfeldighet at dette finner sted på et tidspunkt hvor den anti-russiske propagandaen drives opp i uante høyder,» sier forfatteren John Wight til RT. «Dette gjenspeiler i hvilken grad vesten er i ferd med å tape informasjonskrigen. RT har en nøkkelrolle i å utfordre historiene i de vestlige mediene vedrørende spørsmål som Ukraina, Syria og Midt-Østen.»


t-66atqm.jpg

John Wight. Det antydes på John Wight sin twitter konto at banken avsluttet kontakten med RT fordi et av progammenene til RT tok for seg ulovlig bankvirksomhet, hvor RTs britiske bank var involvert.


Den britiske regjeringen betrakter virkelig RT å være en sentral sikkerhets-trussel, noe som fremgår av en rapport som ble overlevert parlamentet i september. Regjeringen plan er å møte dette, slik det fremgår av rapporten, ved å oppmuntre til forbindelser mellom de politiske og media-avdelingene i NATO-strukturene og ved å pumpe mer penger inn i BBC World Service.


Kommentar Knut Lindtner: Problemet er naturligvis at det er en grense for hvor lenge en kan «vrenge virkeligheten» for opinionen hvis det finnes tilgjengelig annen informasjon. Uansett hvor mye penger en pumper inn i egne medier er det umulig å lure folk med vrengespeil hvis det er andre som gjengir det som skjer korrekt. Dessuten kan ikke mediene erstatte og omskrive folks direkte erfaringer. Da risikerer de å miste all tillit - slik vi ser skjer nå over hele vesten. I USA er tilliten til mediene på et lavmål, viser meningsmålinger - og den faller meget raskt.


04zos2e2weyy0fzpqwevfq.png

Tilliten til nyhetsmediene er lav og synkende


Det er dette som er det virkelige problemet. Makthaverne er i ferd med å miste tryllestaven. 

Bloggkommentarer levert av Disqus