Landet som beleilig ble glemt

I 1965 gjennomførte de militære styrkene i Indonesia et kupp og utløste et barbari i etterkant av det. Ingen vet sikkert men det sies at mellom en halv million og en million mennesker ble myrdet etter kuppet, det fleste kommunister. Saken er underkommunisert i vår del av verden av ulike årsaker, men en av dem er naturligvis at vår allierte USA bidro med lister over mennesker skulle drepes. 

En annen grunn er at de fleste drepte var kommunister - og da var det ikke så farlig.

En tredje grunn er at Indonesia da, som en følge av kuppet, ble en av våre internasjonale venner. Vi sier ikke til våre venner at de er massemordere, det tar seg ikke ut i pent selskap med pontifikalier, slips, dress og glitrende smykker og medaljer. Jens Stoltenberg besøkte forøvrig landet som handelminister for å sikre norsk næringsliv kontrakter. Ingen boikott den gangen - USA hadde ikke gitt marsjordre til noe slikt.

Har Indonesia kvittet seg med fortiden eller hjemsøker den landet ennå? Ja, landet er hjemsøkt, sier forfatteren Andre Vltchek. Han har bodd i landet i mange år. I en artikkel på nettstedet «Midt i Fleisen» kan denne artikkelen «Indonesia – den største ufortalte historien» leses. Det er sterke saker.

 

Bloggkommentarer levert av Disqus