​Leve eller dø?

Cubanske barn står på ventelista 'leve eller dø' på grunn av blokaden. Kreftmedisiner er blokkert av USA 

USAs Cuba-blokade, som FNs generalforsamling nettopp fordømte, er ikke om internasjonal politikk for Elizabeth Navarro. For henne dreier det seg om at den hindrer hennes datter i å få den kreftmedisinen hun trenger for å overleve. Navarro's datter Noemi Bernardez, er syv år gammel og fikk fjernet en hjernesvulst i september. Nå har hennes lege sagt at hun trenger en kjemoterapi medisin som heter temozolomide.

Overlevelse for tilfeller som Noemis er ca 70 prosent hvis hun får de medisinene hun trenger, men det er ikke engang 20 prosent uten dem. "Uheldigvis, takket være USAs sanksjoner, har vi ikke vært i stand til å få kjøpt dem fra produsenten" sa legen hennes Migdalia Perez. 

Altså har Noemi mindre enn 20 % sjanse til å leve lenge nok til å gå på skole, leke med jevnaldrene, oppleve sin ungdomstid og senere selv bli voksen. Det groteske og himmelropende urettferdige her er at hennes sjanse til få oppleve alt dette ville øke dramatisk hvis hun fikk en medisin som vi andre så å si kan kjøpe over disk. Dette er en situasjon som skriker etter sivil ulydighet men likevel vil jeg ikke kritisere leverandøren. Med de straffer og bøter den amerikanske staten bruker for brudd på blokaden kan hvem som helst bli ruinert.

Terje Enger  

Medlem i Cubaforeningen

Bloggkommentarer levert av Disqus