Når systemet går i oppløsning. Konflikten EU-USA seiler opp.

Systemet som NATO og EU har vært fundamentert på de siste 50 årene er i ferd med å falle fra hverandre. Artikkelen under understreker dette, men det viktigste er ikke påstanden om at dette skjer, men uttalelsene til Federica Mogherini som bekrefter dette. 


federica_mogherini_031114jpg
 Federica Mogherini


De skjer naturligvis på en slik måte, i fordekte vendinger, gjennom politisk tåketale, men budskapet er ikke å ta feil av. EU (kalt Europa for å villede, i og med at Europas største og mest folkerike land ikke er med) krever nå likestilling med USA. Dette formuleres som en kan se under på ulikt vis. Men for de som er vant til å se bak formuleringene er ikke budskapet vanskelig å se.


EU vil ikke lenger underordnes USAs interesser og behov men velge sin egen vei. Trumps politikk har satt fart i prosessen. Men faren er naturligvis at mistilliten til EU som institusjon nå er kommet så langt av oppløsningsprosessen ikke lar seg stanse. Vi har f.eks. et presidentvalg i Frankrike til våren. Og USA vil naturligvis ikke godta dette stilltiende. Så får vi se hva som skjer når de setter de politiske, militære og økonomiske tommeskruene på.


1049671663jpg

USA eller EU først?


Er det en kommende handelskrig vi ser i emning eller vil EU gi etter? For likestilling lar seg ikke gjøre  under slagordet "America first".



Knut Lindtner


Washingtons ‘europeiske prosjekt’ smuldrer bort foran øyene våre.


Av  Matthew Allen


Mangel på tillit spiser opp et system som allerede var skjebnesvangert feilaktig.

Lik den amerikanske dollar var Den Europeiske Union basert på tillit (virkelig og innbilt) til Washington.



Det er mangel på tillit, mer enn noe annet, som ødelegger en sivilisasjon. Det spiller ingen rolle hvor mange euro Den Europeiske Sentralbanken pumper inn i mislykte økonomier - du kan ikke stanse den tsunamien som er en følge av mangel på tillit.



Det vi nå er vitne til er de siste, smertefulle åndedrett til et politisk og monetært system som var den neoliberale arven etter 1000-årsriket.


high_tbad6471jpg
EUs representant for utenrikssaker, Federica Mogherini og USAs utenriksminister Rex Tillerson



Federica Mogherini, den høyeste representanten i Den Europeiske Unionen for Utenlandske saker og Sikkerhetspolitikk, ser ut til å tro at EU raskt mister tillit til sine sponsorer og beskyttere (USA, overs.).



«Hvis det største demokratiet i verden (USA, mener hun her, overs.) er besatt av spenninger av en slik karakter, vil det bety en destabiliserende faktor for resten av planeten», sa hun.



Hennes intervju med Die Welt og ledende europeiske aviser kommer rett etter hennes nylige besøk i Washington, der hun møtte utenriksminister Rex Tillerson, den da nasjonale rådgiveren Michael Flynn, president Trumps rådgiver og svigersønn Jared Kushner, og flere ansatte i topp-administrasjonen.



Siden noen av de viktigste delene av Trumps utenrikspolitikk fortsatt er ukjent - bortsett fra hans haukaktige utfall mot Iran og Kina - må det europeiske diplomatiet forsiktig takle diverse temaer for å finne ut «hvor vi står sammen», sa Mogherini.



252_ttip---american-and-europeagif
TTIP skaper ikke bare store konflikter innad i de ulike EU landene og i USA, men også mellom USA og EU.



«Kanskje vil flere saker som er i Europas interesse være forskjellige fra de til USAs administrasjon», hevdet hun , og la til at den nye realiteten «ikke er noe drama». I de kommende årene, spår Mogherini, vil begge sider samarbeide med «modent forhold» basert på «respektive autonome posisjoner».  



Da hun talte til Det Atlantiske Rådet på sin to-dagers visitt til Washington forrige uke, kom hun med et skarpt svar på den høye retorikken. Hun sa at noen i Trump-administrasjonen inviterte europeerne «til å bygge ned noe av det vi har greidd å bygge opp, det som har brakt oss ikke bare fred, men også økonomisk styrke».  



Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Bilder/tekst: Knut Lindtner

Tilbake til forsiden

Bloggkommentarer levert av Disqus