NATO-land blokkerer FN-undersøkelse av gass-påstander

FN sender ikke eksperter til den ‘kjemiske hendelsen’ i Idlib fordi USA og Vesten blokkerer det - sier Assad.


Den syriske regjeringen har bedt FN sende eksperter for å etterforske det påståtte kjemiske angrepet i Idlib-provinsen. Men forespørselen forblir ubesvart på grunn av press fra USA og andre vestlige land. Den syriske presidenten Bashar Assad fortalte Sputnik i et eksklusivt intervju:
«Vi sendte et formelt brev til De Forente Nasjoner, vi ba dem i det brevet å sende en delegasjon for å etterforske hva som hendte i Khan Shaykhun», sa Assad. «Naturligvis har de så langt ikke sendt noen eksperter, fordi Vesten og USA har blokkert enhver delegasjon fra å komme».


gasattackjpg
Legg merke til teksten:
"Aktivister" sier at det var den syriske regjeringen som slapp en kjemisk bombe. Men bildet viser de hvite hjelmene som er en del av Al-Qaida i Syria. Aktivister er altså Al-Qaida.  


Bashar Assad tror at Washington hindrer en undersøkelse fordi hvis ekspertene kommer til Idlib «vil de finne at alt det USA har fortalt om det som hendte i Khan Shaykhun, og angrepet på flyplassen i Shayrat, er ‘false flag’, det er en løgn».


«Nå tror jeg at den eneste muligheten for å sende en delegasjon er kontakten mellom Russland og kanskje noen andre land. Fram til nå har vi ikke fått noen positive nyheter om det kommer en delegasjon», la han til.


Den 4. april ble det påstått at det var et kjemisk angrep som drepte dusinvis av mennesker i byen Khan Shaykhun i Syrias Idlib-provins. Uten noen slags etterforskning beskyldte USA Assads regjering som gjerningsmennene, og avfyrte en kryssild med Tomahawk-raketter mot flyplassen i Shayrat, som de sa var kilden til angrepet.


Russland har bedt om en grundig etterforskning av den kjemiske hendelsen, en som kunne inkludere en inspeksjon på stedet i opprørsområdet, før man kom til noen konklusjon.


ce5841e3caa59f25420f6a7067004029jpg
Saken er dessuten den at det er ikke noen journalister som tør dra til Al-Qaida og IS-kontrollerte områder. De risikerer å bli drept. Derfor er en helt avhengig av informasjonene som det mediene kaller "aktivister" eller "opprørere" formidler.


«Faktisk har vi bedt FN om å sende etterforskere helt siden det første angrepet som skjedde i Aleppo, der terroristene slåss mot vår hær. Vi har bedt om en delegasjon som kan bevise hva vi har sagt om at terroristene har brukt gass mot hæren. Det har hendt flere ganger, men de sender ingen delegasjon. Og det er det samme nå», sa Assad til Sputnik.


Tidligere denne uken bekreftet Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske våpen (OPCW) at de hadde identifisert sarin i prøver fra hendelsen 4. april.


Men ‘vakthundene’ har aldri forklart hvordan de fikk tak i disse prøvene, siden ingen eksperter har besøkt Khan Shaykhun ennå.


Det russiske militæret har stilt spørsmål ved den raske analysen av prøvene. De viste til at OPCWE ikke handlet så raskt ved en annen hendelse der en militant gruppe ble anklaget for å ha brukt sennepsgass i Aleppo.


2032140480jpg
Det er herfra prøven som OPCWE lynraskt har analysert kommer fra. Men hvordan kan de vite det hvis de ikke har vært der og hentet den sjøl?


«Russiske spesialister på angrepsstedet i Aleppo samlet inn prøver av middelet og overleverte det til representanter for OPCW som transporterte det til Haag. De tilbød de syriske lederne sikkerhetsgarantier og insisterte på at OPCW-ekspertene skulle besøke Aleppo, men ingen kom», sa talsmannen for den russiske forsvarsministeren, generalmajor Igor Konashenkov på torsdag. «Fire måneder senere har OPCW ennå ikke kommet til noen konklusjon, og kaller sennepsgassen funnet der for sennepsgass, men sier at ytterligere analyser er nødvendige», la han til.


Assad gjentok det syriske standpunktet at det aldri hadde vært noe kjemisk angrep i Idlib. Han går med på at den syriske regjeringen hadde utført luftangrep mot den syriske al Qaida-grenen - Nusra-fronten - i Khan Shaykhun den 4. april, men understreker at det ikke ble brukt kjemiske våpen. Presidenten peker på at all informasjon om Idlib-hendelsen som verden har fått kommer fra gruppen De Hvite Hjelmene, so han kalte «det humanitære al Qaida», og som har en lang historie med å lage falsknerier.


«Historien deres går ut på at angrepet skjedde i 6 -6.30 tiden om morgenen. Vi utførte ingen angrep på den tiden», sa han, og la til at den syriske hæren bombet Khan Shaykhun midt på dagen.


teaserbox_40128813jpg
Hvis all store medier sier det samme raskt etter en hendelse, tror de fleste det er sant. Men innvendinger og fakta kan svekke dette inntrykket. Derfor er det viktig at kritiske stemmer og fakta som går i en annen retning ikke slipper til.


«Vi tror at dette er et ‘falsk flagg’ av én grunn, og en enkel grunn: hvis det var en gasslekkasje eller et angrep, og du snakker om rundt 60 døde i byen, hvordan kunne da resten av byen fortsette sitt vanlige liv? De evakuerte ikke byen. Ingen forlot byen, livet fortsatte som normalt» sa Assad. Det ville vært umulig om det hadde vært brukt masseødeleggelsesvåpen.


Ifølge den syriske presidenten beviser USAs angrep på Shayrat at deres egne påstander om flybasen som en kilde til kjemikaliene var feil.  


images_115jpeg
Da USA angrep Shayrat-flybasen var det med utgangspunkt i påstanden om at gassen i det angivelige gassangrepet som flyene brukte kom herfra. Men det kom ingen gassutslipp etter USA-angrepet.


«De angrep Shayrat der de sa det var gass-depoter, og de angrep alle depotene, og det kom ikke ut noe gass på den flyplassen. Ingen av våre offiserer eller militært personell ble berørt av noen gass», sa han.


«Så, for vår del, var det ikke noe gassangrep og ingen gassdepoter. Det var et ‘false flag’-spill kun for å rettferdiggjøre angrepet på Shayrat-basen. Det var det som skjedde», la Assad til.


Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Bilder/tekst: Knut Lindtner


Tilbake til Forsiden

Bloggkommentarer levert av Disqus