Nato-Tyrkia mot full borgerkrig

«Morderen Erdogan» 

Opposisjonen anklager Tyrkias ledelse for attentat mot den kurdiske advokaten, Tahir Elci. 


images_24.jpeg

Tahir Elci


En dag før EU-toppmøtet i Brüssel rystes Tyrkia av drapet på den kjente kurdiske juristen og menneskerettsaktivisten Tahir Elci og leder advokatforeningen i Diyarbakir. Elci ble skutt på åpen gate i storbyen. Like før deltok han og andre advokater i protest mot ødeleggelse av unik historisk arv, som følge av tidligere operasjoner fra politiet i byen. De ville beskytte en skadet 4-fotet minaret, et historisk symbol på Diyarbakir. 

Like etter pressekonferansen dukket en mann opp i nabolaget, skjøt ned Elci og forsvant fra stedet.  

Rettsmedisinske undersøkelser viser at Elci ble drept med skudd mot nakken bakfra på lang avstand. Det tyder på at handlingen ble utført av en skarpskytter.  

Nyhetsbyrået Dogan meldte også om skudd mot flere statsadvokater og andre advokater, som ville se åstedet for forbrytelsen. Automatvåpen og rakettkastere ble da brukt. Portforbud ble erklært i Diyarbakirs gamleby og i flere bydeler oppsto kamper med politiet. 

Også i Istanbul gikk politiet voldsomt fram mot demonstranter, som beskyldte Erdogan for å stå bak mordet på Elci. Titusener, deriblant prokurdiske og sekulære tyrkere fra Tyrkias store sosialdemokratiske opposisjonsparti; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), som viderefører Kemal Atatürks linje, deltok i bisettelsen av advokaten i Diyarbakir. Også fra det forbudte kurdiske arbeiderpartiet, PKK, kunne en se faner i opptoget som ropte: `Morder Erdogan!`. 

«Attentatet mot Elci viser hvor riktig vår besluttsomme kamp mot terrorisme er», erklærte Erdogan lørdag, 26/11. «Det er uklart om Elci er offer for attentat eller bare havnet i kryssild mellom politi og terrorister», hevdet statsminister Davutoglu. Nyhetsbyrået Anadolu, som styres av Tyrkia-staten, meldte at «Elci var offer for væpnet angrep fra PKK».  


images-3_12.jpeg

I fjellene i sør-øst-Tyrkia


Derimot gikk både det prokurdiske demokratiske partiet, HDP, og advokatforeningen  ut fra at det var et «planlagt attentat» og viste til Elcis innsats for rettferdighet og fred. Det ble ikke tatt nådig opp av regjeringen og medier den kontrollerer. 

Elci ble arrestert 19/10, anklaget for «propaganda til støtte for en terrororganisasjon». I en tidligere TV-debatt sa han at «PKK ikke er en terrororganisasjon, men et væpnet forsvar for kurdere. Ofte kalles de derfor terrorister». «Slike utsagn er i dagens Tyrkia den verste forbrytelsen», het det 27/11 fra PKKs ledelse: «Elci ble drept av politikule fra gladio-enheter (hemmelige) i president-palasset». M.a.o. mener PKK at Erdogan og NATOs stay-behind-terrorister står bak. 

 

Per Lothar Lindtner, 20/12-15. Kilde: JW/ Fuoco Savinelli, 30/11-15.       


Bloggkommentarer levert av Disqus