Nedskytingen var planlagt

Erdogans bakhold: 

Russland beskylder Tyrkia for å ha planlagt nedskytingen og stasjonerer anti-luftskyts i Syria. 

Moskva går ut fra at Tyrkias nedskyting av et russisk kampfly 24/11 skulle sabotere en internasjonal koalisjon mot terror. Utenriksminister Lavrov sa 25/11 i Moskva: `Vi tviler alvorlig på at dette ikke er planlagt`. Russland har informasjon til å anta at nedskytingen over tyrkisk-syrisk grense var planlagt. Lavrov formulerte seg slik: `Dette var helt åpenbart en felle: De ventet, observerte og lette etter et påskudd`. 

President Putin sa onsdag under besøk i industribyen Nisjni Tagil i Ural til journalister at en av de to pilotene i det nedskutte SU-24 overlevde. Fly-soldaten er nå på basen Hamaimim, sør for Latakia i Syria. Den andre soldaten mistet livet. Han meldte at russerne nå etablerer et anti-luftskyts av typen S-300 for å beskytte basen. Samtidig kritiserte han hardt den tyrkiske regjeringen og president Erdogan og sa at gårsdagens tragedie viser et dypere problem: `Vi, og ikke bare vi, men hele verden ser nå at nåværende regjering i Tyrkia i mange år har fulgt en svært målrettet islamiseringslinje`. 

Også Russland støtter islam som en stor verdensreligion, men støtte til `radikal islam` skaper en svært ugunstig atmosfære. Russlands forsvarsminister Sergei Sjojgu sa i Moskva at landet hans først vil fryse alle militære kontakter med Ankara.       

Kansler Merkel (CDU) var bekymret i en tale til forbundsdagen 25/11: `Med nedskytingen er situasjonen blitt enda mer tilspisset. Alt må gjøres for å få til avspenning`. Visestatsminister Sigmar Gabriel (SPD) kritiserte Tyrkia tirsdag kveld i Berlin: `Episoden viser at vi har med en uforutsigbar spiller; Tyrkia og ikke russerne`. Men US-president Obama støtter Tyrkia. I samtale med Erdogan på telefonen sa han at `fra USAs og NATOs ståsted har Tyrkia rett til å forsvare sin suverenitet`.

Erdogan kritiserte 24/11 på ny russiske angrep mot den turkmenske minoriteten i den syriske grenseregionen, der det nedskutte kampflyet opererte. Under en tale i Istanbul sa han: `Vi forsvarer bare vår sikkerhet og vårt folks rettigheter`. Selv sa Erdogan i juni 2012 da et tyrkisk fly ble skutt ned av syrisk luftforsvar: `Kortvarig grensekrenkelse kan aldri gi påskudd for et angrep`. Tyske Handelsblatt minnet 25/11 om at Tyrkias statsminister Davutoglu i 2013 sa at `IS slett ikke er en terror-organisasjon`

Ifølge det kurdiske nyhetsbyrået Firat dreier det seg om en `turkmensk kommandør`, beryktet som `ultranasjonalist` fra byen Keban i Anatolia. 24/1, etter nedskytingen, sa han til journalister at` hans krigere hadde skutt begge de russiske pilotene på vei til nødlanding i fallskjerm`.

Oversatt for Friheten og Radio Arbeidet, Per Lothar Lindtner, 26/11-15. Kilde: JW/ Arnold Schölzel.         


Bloggkommentarer levert av Disqus