Nok en spiker i EU-kista

Østerrike forkaster flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia


Ekstremt kritiske.


Østerrikes innenriksminister signaliserer motstand mot den foreslåtte, men ennå ikke finansierte EU-Tyrkia flyktning-avtalen. Hun er ekstremt kritisk til avtalen og viser til de nylige bruddene på pressefriheten i Tyrkia.


«Jeg er ekstremt kritisk og lurer på om vi tar oss selv og våre verdier på alvor eller om vi bare kaster dem overbord», sa Johanna Mikl-Leitner på den østerrikske radiokanalen ORF. Hun sa det var ufattelig at Ankara kunne ende opp som forhandlingspartner etter at tyrkiske politi-styrker hadde stormet redaksjonslokalene til avisen Zaman. 


«Det er virkelig grunn til å stille spørsmål hvis Tyrkia tar kontroll over en avis som er kritisk til regjeringen og deretter dukker opp her (Brüssel) tre dager senere og legger en ønskeliste på bordet», sa hun.

 

d73b0ff6-9c92-46c4-b229-30f672bc5fee_v0_h.jpg

Johanna Mikl-Leitner

 

Østerrike har ikke vært de enste som har fordømt EU-Tyrkia avtalen. Også tyske politikere og en del menneskerettighetgrupper har gått mot avtalen. Den Bayerske innenriksministeren, Joachim Herrmann, sa nylig at «vi skulle ikke gi Tyrkia for mange innrømmelser.»


Han kritiserte også forslaget om visa-fri innreise for tyrkiske borgere til EU og minnet om den gangen Tyskland i 2009 fravek kravet om visa til Balkan-statene. Resultatet ble at mengden av asyl-søknader fra disse landene eksploderte.  

 

2012-07-17_-_joachim_herrmann_mdl_-_7027.jpg

Joachim Herrmann

 

Onsdag kritiserte flere politikere, med statministeren, Horst Seehofer fra den bayerske Kristelige Sosiale Unionen (CSU) i spissen EU for ettergivenhet overfor tyrkiske krav.


«EUs forhandlings-posisjon har utvilsomt forverret seg de siste par månedene på grunn av EUs indre stridigheter vedrørende flyktningkrisen. Tyrkerne fremsetter nye krav og hever prisen som på en bazar», sa CSU generalsekretær, Andreas Scheuer, til pressen. «CSU er imot Tyrkias EU-tilknytning og imot en fullstendig visa-frihet for alle tyrkere.»

 

csu-generalsekretaer-andreas-scheuer.jpg

Andreas Scheuer 

 

Samtidig som det kommer kritikk fra bl.a. Amnesty for den mer restriktive politikken fra en rekke EU-land, fortsetter Balkan-landene å stenge av grensene sine med ulike tiltak. Slovenia og Kraoatia har allerede stengt grensene for gjennomgangstrafikk av flyktninger og det forventes at Serbia og Makedonia vil følge etter.


Hellas statsminister, Alexis Tsipras og den tyske kansleren Angela Merkel har begge fordømt stengingen. Tsipras sier at EU «Har ingen fremtid hvis det fortsetter på denne måten».Kommentar: Og akkurat det er vi enig med ham i.

Bloggkommentarer levert av Disqus