Norge tør ikke si hva de har stemt

Den lille puddelen Brende tør ikke fortelle hva Norge har stemt. Men mest sannsynlig har også Norge, som er NATO-land (som også Belgia er), stemt for dette. USA trenger ikke engang føre påtrykk. Vi er nå så godt disiplinert at alt skjer på politisk refleksnivå. Jeg kan naturligvis ta feil, men jeg tror sjansen for det er mikroskopisk. I motsetning til Belgia tør altså ikke den norske regjeringen stå for sine handlinger overfor velgerne.


brende-300jpg
Børge Brende er en norsk politiker som siden 2013 har sittet som utenriksminister i Erna Solbergs regjering. Han støtter alltid USAs politikk, uansett.


Hvorfor dette skal være hemmelig er dessuten ubegripelig. Regjeringen har fått sitt mandat fra velgerne og skal stå til rette for dem for alt de gjør.


Knut Lindtner


 

Belgia ‘angrer’


på at de hjalp til med å stemme Saudi-Arabia inn i FNs kvinnerettspanel.Belgias stemme for å velge Saudi-Arabia inn i FNs kvinneretts-kommisjon kom av en beklagelig diplomatisk forvirring, sa statsminister Charles Michel, etter at avgjørelsen førte til en storm av kritikk i hjemlandet.


523872jpg
Charles Michel er en belgisk politiker som siden 11. oktober 2014 er statsminister i Belgia


«Hvis vi kunne gjort dette om igjen, og hvis vi hadde hatt sjansen til å diskutere det på regjeringsnivå, ville jeg naturligvis gått inn for at vi ikke skulle støtte dette» sa Michel i parlamentet på torsdag. «Jeg angrer på den stemmen», la han til.Saudi-Arabia ventet på å få tilgang til den 45 medlemmer store kommisjonen uten videre, siden antallet nominerte stemte overens med antallet ledige seter.


Men da USA plutselig ba om en avstemming, forklarte Michel at Belgias FN-representant ikke hadde tid nok til å konsultere Brüssel, og stemte for Riyadhs (Saudi-Arabias hovedstad, overs.) plass i kommisjonen.


o-saudi-arabia-women-facebookjpg
I Saudi-Arabia kan kvinnen velge fritt om de vil gå slik.  


Mens Saudi-Arabia lett som bare det fikk 47 av 54 stemmer, er dette en avgjørelse som gir gjenlyd. Valget til denne kommisjonen av en stat som ikke en gang tillater kvinner å kjøre bil, der en kvinnes vitnemål i retten teller mindre enn en manns, og som tvinger dem til å få tillatelse fra en mannlig verge for å få medisinsk behandling - alt dette vekker vekker oppsikt.


«Det er en beklagelse, men det er også en tapt mulighet til å vise sterk støtte til kvinners rett i dag mot å bli trampet på av en lov som har vanæret dette landet», sa Gwnaelle Groveonius fra opposisjonens sosialistparti. De forlangte også at utenriksminister Didier Reynders, som sa at han ikke visste om denne stemmegivingen, skulle gå av for denne forvirrede situasjonen.


«Belgia er generelt aktive når det gjelder å forsvare kvinners rettigheter og å uttale seg til fordel for denne saken. Derfor ble jeg så overrasket da jeg oppdaget at de hadde stemt på et land som ikke har noen respekt for kvinner, og som gjentatte ganger gir blaffen i deres rettigheter. Jeg trodde ikke det var mulig» sa Viviane Teitelbaum fra Council of Francophone Women, en kvinneaktivistgruppe.


«Menneskerettighets-aktivister overalt burde akseptere denne sjeldne unnskyldningen», sa Hillel Neuer, administrerende direktør for den ikke-profitable UN Watch, «forutsatt at den samsvarer med en virkelig forpliktelse til å få slutt på FNs rutinebehandling av de som er overgripere mot store menneskerettigheter, noe som kun styrker regimene, ikke ofrene».


maxresdefault_75jpg
Hillel Neuer


UN Watch, som gjorde oppmerksom på det som ellers ville ha vært en avstemming på bakrommet, ba de andre demokratiske statene som hadde stemt på Saudi-Arabia i det som var en hemmelig avstemming, å avsløre sin beslutning, og slik følge Belgias eksempel.  


«Saudi-Arabia har nok størstedelen av verdens olje-verdier. Men deres forakt for grunnleggende rettigheter for kvinner burde aldri blitt legitimert av noen del av FN, og heller ikke av liberale demokratier som Belgia», sa Neuer.


Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Bilder/tekst: Knut LindtnerTilbake til Forsiden

Bloggkommentarer levert av Disqus