Ny Libya-krig

Ny krig i Libya er på gang: 


Flere titalls drepte etter et US-flyangrep mot antatt IS-leir. Det planlegges en langt mer omfattende NATO-intervensjon. 


US-amerikanske bombefly angrep fredag, 19/2, en treningsleir i Libya og flere titalls er drept. New York Times (NYT) meldte under henvisning til anonyme kilder i Pentagon at det var en IS-leir, men det kan ikke bekreftes av den internasjonalt ikke-anerkjente regjeringen i Tripolis, Libya. Lokale sykehus meldte om minst 40 drepte. Overskriften i NYT og alle meldinger snakker så om en IS-leir. 


Den detaljerte NYT-artikkelen må likevel leses som at påstanden ikke er riktig. Leiren drives i følge disse kildene ikke av IS, men av Tunis-organisasjonen Ansar al-Sjaria, som er lojal til al-Qaida, men ser seg selv som `bro` for enhet mellom al-Qaida og IS.  Mange av de drepte er fra Tunis sier NYT under henvisning til `offisielle vestlige kilder`.   


Leiren som er angrepet ligger i nærheten av Sabrata, rundt 80 km vest for Tripolis og dermed flere hundre km fra området rundt havnebyen Sirte, som kontrolleres av IS.  Men påstanden om at IS er under attakk er det selvfølgelig lettere å få gehør for. Ifølge NYT er hovedmålet for operasjonen å ta livet av tunisieren Nouredinne Chouchane, som er anklaget for å stå bak 2 angrep i Tunis, ett mot en feriestrand og ett mot et museum i hovedstaden, der 60 ble drept.


ad_197039779.jpg

 Nouredinne Chouchane


Angrepet mot leiren i Sabrat demonstrerer US-regjeringens besluttsomhet på å foreta slike militær-aksjoner i Libya absolutt på egen hånd uten å involvere noen som helst institusjoner i landet som angripes. Allerede i november 2015 ble angivelig sjef for IS i Libya, Abu Nabil, drept i byen Derna i Øst-Libya i luftangrep på ordre fra president Obama. 16/2-16 meldte Obama at han ville gi liknende ordre om målrettete drap i Libya framover `når målet er klar-gjort for oss`. US-erklærte mål er `å bruke enhver mulighet i samarbeid med alliansepartnere for å hindre IS i å befeste seg i Libya`.


alalam_635831342011256242_25f_4x3.jpg

Abu Nabil


Samtidig er USA og EU fortsatt opptatt av å tvinge fram installering av Libya-regjering for `nasjonal enhet` raskest mulig, som umiddelbart etter dannelsen `inviterer` til omfattende NATO-intervensjon. FN blir forelagt en regjeringsliste, søndag, som bare trenger en positiv bekreftelse fra huset for folkevalgt i øst-libyske Tobruk. Der skal beslutningen falle ifølge planene allerede mandag, 22/2-16. Torsdag, 18/2 ble en `felleserklæring` fra regjeringene i Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, De Forente Arabiske Emiratene, UK og USA framlagt. De folkevalgte libyerne skal presses gjennom blanding av trusler og lokke-metoder til å godta regjeringslisten `i sin helhet`. Mange folkevalgte ville vel foretrekke å stemme særskilt på hver enkelt minister. 


Per Lothar Lindtner, 21/2-16. Oversatt for derimot.no  fra JW/Knut Mellenthin, 20/2-16.          

Knut Mellenthin er en tysk journalist og forfatter som er bosatt i Hamburg

Bloggkommentarer levert av Disqus