​Ny problemer for F35.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Katapultsetene er farlig for lette piloter.


Nye tester viser at når katapultsetene skal benyttes av piloten i en nødssituasjon kan de risikere nakkeskade ved utskyting. Særlig utsatt er lette piloter under 65 kg (136 pounds) og hvis flyet har lav fart.

Det viser seg at når setet skytes ut med lette piloter under lav fart, oppstår en rotasjon som kan være skadelig for piloten. Dette har med setets tyngdepunkt å gjøre.

Dette har ført til at lette piloter ikke får føre flyet før problemet er løst.

Vi er sikker på at akkurat dette problemet vil bli løst. Dette er et mindre praktisk problem, slike som alltid oppstår vedrørende ny produktutvikling.

Det er ingen egentlig innvending mot flyet, men det forteller oss på nytt om hvor store de andre problemene er som virkelig forsinker leveringen av flyet. De første 2 flyene til Norge skulle ha vært levert i 2015. Og jeg går ut fra at det var derfor vår forsvarsminister var i USA nylig og satte navnetrekket sitt på to fly som ikke var leveringsklare, men for å markere at vi allerede skulle fått disse.

Hovedinnvendingene er som før:

A. Det er meningsløst å bruk penger på våpen. Men hvis en absolutt skal kjøpe våpen er det andre som er viktigere (jfr. kuttforslag for forsvaret). 

B. Dette er et angrepsvåpen og ikke egnet til forsvar av Norge. 

C. Flyet vil aldri kunne brukes og bli det som er lovet. Det vil bli en mastodont som er uten de spissegenskapene som er forutsatt. Vi blir sittende med et ribbet forsvar av Norge på alle andre områder og et fly som er ubrukelig, og til en skyhøy pris. I praksis blir vi også uten luftvåpen.

Jeg kan ikke forstå at det ikke må være andre innen våre våpengrener som ser dette. Er disiplinen og lojaliteten så stor at personlig karriere går foran landets interesser. Da er de heller ikke å stole på i en krigssituasjon.

Bloggkommentarer levert av Disqus