​Obama bruker «slegge»

Obama bruker «slegge» på handelsboikott-tiltakene overfor Cuba.

Handelsboikotten overfor Cuba er fortsatt i «bøkene», altså formelt aktiv, slik det har vært i mer enn 50 år. Men barrierene for disse tiltakene reduseres nå, enten det gjelder ris, tung-utstyr, software osv. Sist fredag tok USAs regjering nok et skritt for å fjerne handelssperrene.

Dette tiltaket var så omfattende at det vil føre til en vesentlig lettelse i mulighetene for handel med øya i Karibien. Det er en videreføring av det tøværet Obama innledet i desember i fjor, men representerer et stort skritt mot det mange selskap i USA nå ønsker: frie handelsforbindelser med Cuba.

«Det er fortsatt en del som gjenstår», sa John S. Kavulich, lederen for USA-Cubas handelsøkonomiske råd. «Obama fjerner ikke handelshindringen bit for bit», sa han. «Han bruker slegge.» Han anslo at rundt 40% av embargoen til nå var blitt påvirket av presidentens reguleringstiltak.

Hele tøværspolitikken har møtt motstand i det eksil-cubanske miljøet i Florida, men nå er det næringsinteressene som bestemmer. Sett fra utsiden er det helt åpenbart at begge parter vil ha store fordeler av det som nå skjer.

At dette begrunnes fra USAs side med at dette gjøre av «hensyn til Cubas befolkning og deres velferd», regner vi som en del av de øvelsene som  politikerne i USA er vant til, for å sminke og kamuflere det egentlige motivet bak sine handlinger. Slike uttalelser er nærmest som reflekser å regne.

Det viktigste er likevel at dette tiltaket er viktig til spenningsreduksjon og normalisering av forholdet mellom USA og Cuba. Det er et fredsskapende tiltak og en seier for Cubas politikk og folk, og så får den latterlige retorikken til amerikanske politikere være forbeholdt de som tror på dette tøvet.

http://www.mcclatchydc.com/news/nation-world/world...

Bloggkommentarer levert av Disqus