Pasienter flykter fra sykehus

Flykter fra helsevesenet.


I Jemen er situasjonen blitt helt motsatt av det folk flest forestiller seg. I landet flykter nå pasienter fra helseinstitusjoner og andre nekter å legge seg inn i slike innretninger.


Årsak? Systematisk bombing av slike institusjoner fra Saudi-Arabias side. I den pågående krigen som Saudi-Arabia startet i fjor er mer enn enn hundre slike institusjoner blitt utsatt for luftangrep fra naboen i nord.


En uke etter at en rakett traff Shiara hospitalet og drepte 6 og skadet 7, unngår nå folk slike steder og vil for alt i verden ikke ligge der over tid. Det ansees som en alvorlig risiko. Eneste unntak er akutt-tilfeller. Men lengre sengeopphold ansees som en fare for livet.


I og med at intelligens er jamt fordelt over hele kloden oppfatter også menneskene i Jemen det som skjer. De ser at sykehus og andre helseinstitusjoner er et mål for luftkrigen som Saudi-Arabia driver mot nabolandet. Dette Shiara - sykehuset er truffet av raketter tre ganger det siste året, sier Juan Prieto som er hovedkoordinator for leger uten grenser sine prosjekter i Jemen.


«Vi har registrert 130 institusjoner (helse) som er truffet av granater fra bakken eller raketter fra luftangrep,» sier Prieto.


Som et resultat av de vedvarende bombeangrepene mot helsetiltak er det virksomheten blitt avbrutt, noe som er i ferd med å føre til en «helsekatastrofe» i dette krigsødelagte landet.


«Det er ikke lett for helsepersonell å gå tilbake på jobb hvis de føler sterkt ubehag eller seg direkte truet», sier han.


I denne sammenhengen merker vi oss at Storbritannias regjering åpent støtter Saudi-Arabias luftkrig i Jemen og avviser at landet (saudiene) finansierer IS.


569cce3cc46188d01f8b4592.jpg


«Vårt forhold til Saudi-Arabia er viktig for vår egen sikkerhet», sier statsminister Cameron. «De er motstandere av IS og denne ekstreme terrorismen.»


Og så slipper han katta av sekken: «Men tanke på våpeneksport så tror jeg vi har noen av verdens strengeste kontroller og vi sørger også for at de alltid er fullstendig etterlevet.»


Noen kan få sagt det.

Bloggkommentarer levert av Disqus